Masten

Varend langs de kust of een rondje over het IJsselmeer is voor elke zeiler weer anders. De Vries Maritiem is een van de langst bestaande zeilmakerijen van Nederland, daarom kunnen wij u goed adviseren. Elk zeil heeft zijn eigen functie en bediening. De zeiloppervlakte kan groter of kleiner gemaakt worden door de zeilen per stuk te reven. Sommige zeilen zijn bij elke wind sterkte inzetbaar, andere zeilen alleen bij bepaalde invalshoeken van de wind. Op de grote schepen zitten verscheidene masten waaraan zeilen zijn bevestigd. Elk type schip gebruikt andere soort zeilen.

Wij maken uw zeilen geheel op maat zodat deze perfect bij uw boot passen. Daarnaast helpen wij u met uw bestelling en de plaatsing van de nieuwe mast. Wij bieden een groot assortiment aan bekende internationale watersportmerken, waaronder Seldén en ProFurl.

Seldén Mast

De nieuwe mastprofielen van Seldén zijn er in twee soorten namelijk conventionele masten en Furlin masten (rolmasten).

Conventionele mast

De conventionele mast is wat moeilijker te bedienen maar wel zoals het van vroeger uit al ging. Het nieuwste C-section profile van Seldén is in 11 maatvoeringen leverbaar. Om te berekenen wat het juiste type mast voor uw schip is zijn er heel wat gegevens nodig. Om u een indruk te geven: de lengte van de mast, gieklengte, soort en dikte verstaging, het aantal zalingen en de plaats van de mastvoet zijn dingen die wij moeten weten. Daarnaast zijn de losse onderdelen van oudere profielen nog steeds leverbaar.

Furlin masten

Met een Seldén Furlin mast kunt u het zeil zetten, strijken en reven vanuit de kuip hierdoor is het een erg veilig systeem. De Seldén Furlin mast is makkelijk te bedienen en u heeft geen huik meer nodig omdat het ingerolde zeil gelijk opgeborgen is. Wel is deze mast zwaarder, stijver en duurder dan een normale mast.

Mast klaarmaken – tips

De mast is makkelijk controleerbaar als deze nog plat ligt. De terminals, aanhechtingen en natuurlijk wantspanners van de verstaging moeten als eerst bekeken worden. Als u beschadigingen of roestplekken vindt moet u ze vervangen of vraag De Vries Maritiem bij twijfel. Wij helpen u graag verder. Het is namelijk moeilijk te zien wanneer verstaging vervangen moet worden. Staaldraden op knikken, braampjes, losse tieren en corrosie moet u sowieso controleren. Bovenin de mast kunt u controleren of de schijven van de vallen nog goed lopen en niet zijn afgesleten. Dit maakt het hijsen makkelijker. Als de mast nog plat ligt, kunt u alles gemakkelijk controleren. Bekijk allereerst alle terminals, aanhechtingen en wantspanners van de verstaging. Maak ze goed schoon. Ziet u nergens beschadigingen, roestplekken of andere onregelmatigheden? Vervang ze als dat zo is of als u twijfelt. Wanneer verstaging vervangen moet worden, is niet gemakkelijk te zeggen. Controleer in elk geval de staaldraden op knikken, braampjes, losse tieren en corrosie. Bij twijfel: vervangen. Controleer de schijven van de vallen bovenin de mast. Lopen ze nog goed, zijn ze niet afgesleten? Het vergemakkelijkt het hijsen straks. Daarnaast is ook de verlichting belangrijk. Bekijk of de gloeidraad nog heel is en het glas schoon is. De antennekabel moet ook schoongemaakt worden, controleer de draden en haal de connector los. Bekijk of deze geen corrosie heeft en controleer de zalings. Vervang moeren en bouten als deze niet goed meer zijn. U kunt de mast wassen met warm water en goed in de was zetten. Natuurlijk is het erg belangrijk om de gehele mast op onregelmatigheden te controleren.


Beoordelingen

Zeiljacht Eugenio
Zeiljacht Eugenio
09:25 20 Jul 17
Super service !
harry Collin
harry Collin
18:50 27 Aug 18
Soms even wachten door de drukte bij het bedrijf maar dat is meer dan de moeite waard levert altijd vakwerk.
janet lutkemeier
janet lutkemeier
11:25 07 Jun 18
In eerste instantie waren we blij verrast dat jullie zo vlot een fok voor ons konden laten maken. De fok ziet er mooi en degelijk uit. Echter,. Het was raar dat de fok al weken bij jullie lag, maar dat er niet voor leuvers was gezorgd, waardoor wij pas begin juni, toen wij zelf belden bleek dat de fok klaar was. Ik heb zelf leuvers moeten regelen. Heel onhandig. Op de offerte staat dat er een zeilzak bijzou zitten. Die hebben wij niet gekregen. Het achterlijk zou ruim worden gesneden. Dit is niet gebeurd, bleek bij het hijsen.
Hennie Brink
Hennie Brink
10:06 04 Jun 18
De rolfokhoes en de grootzeilhuik zagen er goed uit. Alles paste ook perfect. De levering was op de afgesproken tijd gereed.
Skûtsje Hét statenjacht van Drachten
Skûtsje Hét statenjacht van Drachten
05:22 20 Mar 18
De betrokken vakmensen van De Vries Maritiem hebben ons wederom geweldig geholpen met het ontwerpen van een ‘kuiptent’ over ons skûtsje voor wanneer wij gasten aan boord hebben. Dit was geen makkelijke klus maar het resultaat is perfect. Daarnaast zijn alle kussens die zij speciaal voor ons schip gemaakt hebben, erg mooi geworden en passen precies op de eikenhouten banken in de kuip. Wij hebben ook vanuit onze bootmakelaardij al heel wat verschillende opdrachten aan De Vries Maritiem gegeven. Van buiskap tot volledig zeilplan. Niet voor niets is De Vries Maritiem onze vaste huis-zeilmakerij. De prijs is altijd goed en het resultaat is top. Maar vooral door het vakmanschap en de prettige omgang met deze mensen komen wij iedere keer weer terug. Ga zo door!!
Bekijk alle beoordelingen
Please check that this widget Facebook Reviews has a connected Facebook.