Wat is een Gennaker

De gennaker is een allround zeil dat eenvoudig te trimmen en te hanteren is. Geschikt voor het lichtere weer en de ruime én halvewindse koersen. Dit zeil is ontworpen om vanaf de steven (zonder spiboom), te worden gevaren ideaal voor de toerzeiler. Zeker wanneer het zeil wordt gebruikt met een stripper.

“MEER CONTROLE, BETROUWBAAR EN STABIEL”

– Johan Schuurman
Gennaker

Gennaker of Genaker?

Denaam van dit zeil is een combinatie van ‘Genua‘ en ‘Spinnaker‘. De officiële schrijfwijze is ‘gennaker’, maar in de praktijk wordt ook de versie ‘genaker’ gebruikt.

Voile Gennaker

Misschien heeft u de term ‘voile gennaker’ wel eens voorbij zien komen. Dit is een Franse uitdrukking, en het betekent simpelweg ‘zeilen met een gennaker’.

Windbereik van de gennaker

De gennaker vaart het mooist op een schijnbare wind van 35-60 graden. Het meest effectieve windbereik van de gennaker ligt tussen 150° en 60° (schijnbare windrichting). Dit zeil staat ook vóór de wind boomloos. Het bereik bij weinig wind ligt rond de 85-90 graden, wat inhoudt dat u zelfs met weinig wind iets aan de wind kunt varen. De gennakers van Zeilmakerij De Vries Maritiem zijn eenvoudig te trimmen. De Code Zero is in staat om tot 30 graden aan de wind te varen en zeer effectief bij gebruik ‘aan de wind’ in licht tot zwaarder weer.

Gennaker clew tag

De zeilhoek van de gennaker waar de schoot aan vast zit, heet de clew. Het zeil wordt bevestigd aan de boeg, dit wordt de tag genoemd. 

De termen clew en tag staan op het zeil geprint, zodat er geen verwarring kan ontstaan bij het optuigen van het zeil.

Gennaker vs Spinnaker

Zowel de gennaker als de spinnaker zijn lichtweer zeilen. Ze geven het schip een mooie snelheid bij licht weer. Wat is het verschil tussen een gennaker en spinnaker? Dat is de snit van het doek en de locatie van het zeil op het schip. 


Een spinnaker is volledig symmetrisch, en een gennaker is asymmetrisch. Dit betekent onder andere dat een gennaker wordt gedraaid bij het gijpen. Bij een spinnaker is dit niet het geval. Deze kan blijven staan, alleen de boom wordt omgedraaid. 

Gennaker kopen

Een gennaker kopen is een mooie investering in uw schip. En bovendien draagt het vaak bij aan een nieuwe uitstraling door de kleurmogelijkheden van het zeil. 

Alle gennakers worden individueel ontworpen en perfect afgestemd op uw jacht en persoonlijke wensen.

Gennaker suffer of slurf

Een gennaker heeft een erg groot oppervlakte. Doordat het zeil niet permanent op de voorstag zit, zoals een genua, vereist het wat extra handelingen voordat u dit zeil kunt voeren. 

Voor het makkelijk zetten en strijken van dit zeil hebben wij een Spinnaker Slurf, de strijkhoes, ontworpen. Deze wordt ook wel een gennaker snuffer genoemd. Het hijsen en strijken van het zeil wordt hierdoor zeer gemakkelijk. 

Het gehele zeil bevindt zich in een slurf die makkelijk omhoog kan worden geschoven wanneer het zeil is opgetuigd. Door het hijsen van de slurf kan de gennaker wind vangen, hierdoor staat het zeil binnen een minuut! Het strijken gaat ook zeer gemakkelijk doordat de slurf naar beneden glijdt en zo het zeil als het ware dichtvouwt.

Gennaker prijs

Hoeveel kost een gennaker? Dat is altijd afhankelijk van de maat, het materiaal en de afwerking. 

Wilt u weten hoeveel een gennaker kost voor uw boot? Vraag dan gemakkelijk een vrijblijvende offerte op. U heeft vaak binnen 24 uur al een reactie van ons. Bij grote drukte kan dit iets langer duren. 

Wilt u direct contact? Neem dan via de telefoon contact met ons op via 0514 562015.