Zeilen

Wapperen uw zeilen? Loopt uw boot snel uit het roer of gaat uw schip te snel schuin? Merkt u dat u niet zo hoog meer aan de wind kunt zeilen en snel moet reven ondanks dat u veel aandacht besteed aan de trim? Dan bent u toe aan een nieuw zeil. Een nieuw zeil zal het zeilplezier en de veiligheid van u en uw bemanning verhogen.

TYPE ZEILEN

Het kopen van een nieuw zeil is een feest waar u graag alle tijd voor neemt. Het is van groot belang om te kiezen voor een zeil dat perfect aansluit bij uw wensen, uw schip, doel, gebruik en vaargebied. De zeilers van Zeilmakerij De Vries Maritiem helpen u graag bij het kiezen van het juiste zeil vanuit de eigen praktijkervaring.

CRUISING

Zeilmakerij De Vries Maritiem is een zeilmakerij voor alle type zeilen. Voor het aanschaffen van een zeil is het van belang om te weten wat uw doel en vaargebied is. We hebben om die reden een onderverdeling gemaakt.

Cruising zeilen zijn zeilen voor de toerzeiler op de binnenwateren, IJsselmeer, Waddenzee en kustwateren van Nederland. De zeilen worden standaard uitgevoerd. Cruising zeilen zijn scherp geprijsd en zijn geschikt voor een zeer breed gebruik. We maken voor Cruising zeilen gebruik van 100% geweven doeksoorten (Dacron) welke cross-cut (in horizontale banen) worden geproduceerd.

CRUISING OFFSHORE

Cruising Offshore zijn zeilen voor de toerzeiler die met enige regelmaat langere tochten maakt en soms met zware omstandigheden (wind en golven) te maken krijgt. Deze zeilen worden zwaarder uitgevoerd en krijgen daar waar nodig extra versterkingen. Over het algemeen wordt hier gekozen voor zeilen met een cross cut snit van de doeksoorten Dacron of Hydranet.

PERFORMANCE

Zeilers die een bovengemiddeld belang hechten aan prestaties en het leuk vinden andere boten voorbij te varen en van iedere reis een wedstrijd maken is onze Performance lijn uitmate geschikt. De vorm van het zeil is bij deze groep zeilers van groot belang en om die reden wordt geadviseerd te kiezen voor een tri-radiale snit van het zeil. Daarnaast wordt de doeksoort daarop aangepast. We kiezen daarbij meestal uit een DCX laminaat of Hydranet radiaal. Hydranet radiaal is geschikt voor zware omstandigheden maar met een optimale prestatie.

Lees ook hoe de verschillende typen zeilen bij verschillende type zeilers horen.

SNIT

De zeilen van Zeilmakerij De Vries Maritiem kunnen op 2 manieren worden gesneden.

1. CROSS- CUT

Cross- cut gesneden zeilen zijn zeilen met horizontale banen. Dit wordt het meeste gebruikt door zeilers die wat minder zwaar tillen aan prestatie. Aangezien een zeil met een cross-cut snit minder banen bevat zijn deze in verhouding gunstiger geprijsd. Er kunnen verschillende doeksoorten worden gebruikt voor een cross cut snit. Over het algemeen wordt Dacron gebruikt als doeksoort, andere doeksoorten zijn vanzelfsprekend ook mogelijk. Cross- cut gesneden zeilen zijn dus met name geschikt voor de toerzeiler.

2. TRI-RADIAAL

Voor de zeiler die prestatie erg belangrijk vindt is het de beste keuze een zeil te kiezen met een tri-radiale snit. In een zeil met tri-radiale snit worden de banen zo ontworpen en aan elkaar gestikt dat de trekkrachten op het zeil vanuit de hoeken het beste worden verdeeld over de totale oppervlakte van het zeil. De banen lopen dus vanuit de hals- top en schoothoek naar het midden van het zeil. Er zijn een aantal doeksoorten geschikt voor een tri-radiale snit. Hierover kunt u meer lezen bij het hoofdstuk “doeksoorten”.

Een zeil met een tri-radiale snit bevat dus veel meer banen waardoor het ontwerp en vorm optimaal gemaakt kan worden. Dit komt ten goede aan de prestaties.

DOEK

Er bestaan enorm veel doeksoorten, laminaten en leveranciers van zeildoek. Voor ieder zeildoel bestaat een specifieke doeksoort. Iedere doeksoort heeft z’n eigen specificaties en bestaat daarnaast uit verschillende doekdiktes. Hieronder vindt u een korte beschrijving van een aantal materialen welke wij veelal gebruiken omdat het zich in de loop der jaren in de praktijk heeft bewezen. Zoals gezegd zijn er veel meer mogelijkheden die wellicht beter bij uw doel en vaargebied passen. Indien u hier meer informatie over wenst kunt u contact opnemen met de specialisten van Zeilmakerij De Vries Maritiem: Telefoon nummer: 0514-562015

DACRON

Dacron doek wat wij gebruiken is een geweven All Purpose doek, gemaakt van polyester vezels. Dacron is veerkrachtig, slijtvast en UV bestendig. Daarnaast is Dacron goed hanteerbaar. Het Dacron doek bevat een finish wat het doek vormvast en waterafstotend maakt. Het voordeel van Dacron is de aantrekkelijke prijs. Het nadeel is dat Dacron zeilen naar verloop van jaren de optimale vorm verliezen waardoor het raakt “uitgezeild”. Dacron zeilen zijn al jaren het meest gekozen doek door de toerzeiler en hebben zich al zeer lang bewezen.

DCX

DCX is een laminaat welke bestaat uit in totaal 6 lagen. De buitenste lagen zijn een beschermlaag van Dacron, vervolgens 2 filmlagen tegen rek en voor een goede hechting, 1 laag met in verschillende richtingen versterkingen voor een verhoogde stabiliteit en een constructie laag voor stabiliteit en scheur bestendigheid. DCX doek is alleen geschikt voor een tri- radiale snit waardoor een optimale vorm gemaakt kan worden, is enorm vormvast en is duurzaam. Het voordeel is een grote rekvastheid en de mogelijkheden een optimaal ontwerp te maken. Een nadeel is de hanteerbaarheid en de hogere prijs.

HYDRANET

Hydranet is een zeer strak en stabiel geweven doek welke voorzien is van extra dyneema vezels. Deze dyneema vezels zorgen ervoor dat het doek niet rekt en dus niet “uitgezeild” raakt en niet scheurt. Dit doek is zeer geschikt voor zware omstandigheden en is daarnaast hanteerbaar. Hydranet heeft als voordeel dat het dezelfde eigenschappen heeft als Dacron zonder dat het de nadelen heeft.

HYDRANET RADIAAL

Hydranet radiaal heeft exact dezelfde eigenschappen als Hydranet maar speciaal ontwikkeld voor tri- radiaal gesneden zeilen. Dit doek zal geen rek in de lengte richting vertonen en is vormvast en zal niet scheuren. Daarnaast kan het perfect ontworpen worden en is het zeil geschikt voor zware (offshore) omstandigheden.

Proces

Het beste zeil wordt op maat gemaakt. Onze zeilmakers komen bij u (op afspraak) aan boord om de zeilen in te meten en u ter plaatse te voorzien van advies. We meten bij voorkeur aan boord aangezien geen enkel schip gelijk is. Indien het niet mogelijk is de zeilen aan boord in te meten kunnen we er ook voor kiezen de bestaande zeilen in onze zeilmakerij exact na te meten en deze maten te gebruiken voor het ontwerp van de nieuwe zeilen.

Zodra we alle gegevens hebben gaan we aan de slag met het ontwerp en het snijden van de panelen / banen. De banen worden vervolgens aan elkaar geplakt en gestikt. Aan de hand van afgesproken specificaties wordt het zeil afgewerkt en gereed gemaakt voor gebruik. Optioneel kunnen wij de zeilen op uw schip plaatsen.

Wij zijn pas tevreden als u tevreden bent! Wilt u dat zelf ervaren? Neem dan contact met ons op. Ons telefoonnummer is: 0514-562015. In de buurt van Lemmer? Kom (met uw schip in onze haven) langs zodat we u kunnen voorzien van een gericht advies. We bespreken graag de vele opties en mogelijkheden voor de aanschaf van nieuwe zeilen.

Een prijsindicatie voor een zeil ontvangen?

Meer weten over zeilen

Neem nu contact op met een specialist.