Eddy Naaien Bruin Zeil

Bijna 200 jaar ervaring

Eigen haven in Lemmer

Onze mensen varen zelf ook: recreatief en wedstrijd

Wat is een kluiver

Een kluiver, ook wel kluiffok of kluiverzeil, en eigenlijk beter bekend als yankee, is een soort genua, een voorzeil op een zeilboot. Je kunt het zien als een geuna met een hoog opgesneden schoothoek. 

Een kluiver of yankee wordt vaak gebruikt in combinatie met een kotterfok, omdat de kotterfok de ruimte van de hoge schoothoek mooi opvult. 

Het yankee of kluiverzeil heeft een heel hoog rendement door zijn unieke verhouding

Kluiver voorstag of vliegend?

Hoe voer je een kluiver? Dat kan op twee manieren: zowel aan een voorstag als vliegend. De kluiver heeft een afvallende werking op de koers en maakt uw schip lijgieriger.

Verschil kluiver yankee

De termen yankee en kluiver worden door elkaar gebruikt. Dat komt omdat beide zeilen erg op elkaar lijken. Wat is dan precies het verschil? Onze expert Johan legt uit: “De yankee zit op de voorstag, een kluiver zit officieel op een boegspriet (of kluiverboom). In de praktijk noemen we vaak beide zeilen een kluiver. Vroeger werden er wel 2 of 3 rijen kluivers geplaatst op een kluiverboom om meer vierkante meters zeil te voeren.”

Voordelen van een kluiver

Waarom zou u een kluiver willen toevoegen aan uw zeilgarderobe? Met een kluiver krijgt uw schip een betere balans en betere zeileigenschappen. Bovendien is een kluiver een erg veilig zeil: door de hoge schoothoek krijgt een overslaande golf geen vat op het zeil. Het onderlijk zit een stuk hoger dan bij een genua. 

Andere voordelen zijn: beter zicht tijdens het zeilen, omdat u grotendeels onder het zeil door kunt kijken door de verhoogde schoothoek. Het zeil is makkelijker te handelen en te trimmen, want het komt allemaal iets minder nauw. Waarom? Doordat de schoot van de kluiver veel langer is, zijn de trimhandelingen minder bepalend voor de zeileigenschappen van het zeil. 

Een kluiver vormt een prachtige combinatie met het kotterfok. Aan de wind loopt het schip hierdoor beter dan op enkel een genua.  En het ziet er natuurlijk erg mooi uit; het oog wil natuurlijk ook wat!

Aanschaf kluiver of yankee zeil

Voor welke boten is een kluiver of yankee interessant? Voor zeilschepen met een kotterstag die bovengenoemde voordelen graag willen ervaren (betere zeileigenschappen, meer zicht, minder kans op water in het zeil, gemakkelijker trimmen). 

Uiteraard is elke boot net anders, en we maken graag samen met u de afweging of een kluiverzeil voor u interessant is. Wat speelt er mee bij die afweging? De mastpositie, de positie van de genuarail, de aanwezigheid van een kotterstag de gewenste vaareigenschappen en het vaargebied. Al die variabelen spelen mee in de keuze voor dit zeil, en eigenlijk voor elk zeil.

Kluiver zonder kotterstag?

Een kluiver zonder kotterstag is niet perse wenselijk, want dan verlies je te veel zeiloppervlak. Een normale genua is dan veel geschikter. Ook hier gaan we graag het gesprek met u over aan, en we kunnen u vele voorbeelden en mogelijkheden laten zien voor uw schip.

Kluiver of yankee op vertrekkerschip?

Zeilmakerij De Vries Maritiem levert advies en zeilen aan vertrekkers, dat doen wij al jaren met veel plezier. We hebben daardoor zeer veel kennis in huis over de wensen en eisen aan vertrekkers-zeilen.

Betere balans en meer snelheid

Door het zeilen met een kluiffok, blijft uw schip beter in evenwicht en zorgt voor meer snelheid. Een kluiffok is een prima eerste rif bij een gefractioneerd tuigage en is gebruiksvriendelijk.

Door de goede aspectverhouding worden klassiek getuigde schepen steeds vaker getuigd met een kluiver. Dit levert vooral aan-de-wind resultaat op.

Wat is een kluiver
Fok (1) – Kluiver (2)

Veelgestelde vragen

Wat is een kluiver?

Een kluiver of kluiffok is een driehoeking zeil dat voor de fok (1) wordt geplaatst.

Waarom is een kluiver belangrijk?

De kluiver zorgt voor een beter evenwicht en daarmee balans van het schip.

Daarnaast kan een kluiver de snelheid van het schip ook vergroten.