High Aspect Fok

De High Aspect Fok is vooral bedoeld voor het aan de wind zeilen. Een hoog, slank zeil dat de voordriehoek volledig vult. Dat betekent een maximale voorlijklengte en een breedte iets voorbij de mast. Dankzij de High Aspect Fok kan er met een groter spectrum windkracht gevaren worden zonder snelheidsverlies of verlies aan controle. Dit fenomeen van high aspect ratio wordt veel gebruikt door de nieuwste generatie zeilschepen. Bijvoorbeeld door schepen die deelnemen aan de Volvo Ocean Race.

Unieke eigenschappen

Deze speciale Fok heeft een aantal kenmerkende eigenschappen, zoals ingenaaide zeillatten in het achterlijk en extra zware versterkingen. De High Aspect Fok wordt volgens dezelfde hoge eisen vervaardigd als de andere fokken en genua’s van Zeilmakerij de Vries Maritiem.

Enkele voordelen van de High Aspect Fok op een rijtje:

  • Hoger aan de wind zeilen
  • Ongereefd varen met hogere windsterktes
  • Geen verlies aan snelheid of aan controle

Een High Aspect Fok kan bevestigd worden met leuvers of lufftape. Het verschil tussen een High Aspect Fok op leuvers en een rolreef voorzeil is het verschil in doekgewicht. Een rolreef voorzeil wordt in principe ook bij hardere wind gebruikt (in gereefde toestand), een standaard grote genua op leuvers zal dus van een lichtere doeksoort zijn dan een standaard grote rolreefgenua. Ook is er natuurlijk een klein verschil in oppervlakte, omdat de trommel van een rolfoksysteem ruim boven het dek staat is er onderin het zeil een klein verlies .

Optioneel :

  • UV-bescherming in diverse kleuren naar keuze
  • Shapetape: zorgt ervoor dat de vorm optimaal blijft