Wat is een Grootzeil

Het grootzeil van een zeilschip is een van de belangrijkste zeilen aan boord. Dit zeil wordt veel gebruikt, en daarom dient het van goede kwaliteit te zijn. Er is er meestal maar één van aan boord. Het is daarom van belang dat dit zeil veel aanpassingsvermogen heeft, om met elke weertype en onder alle omstandigheden te kunnen varen. U wilt veilig, ontspannen en vertrouwd in de haven aankomen: het grootzeil speelt de hoofdrol en moet daarom gewoon goed zijn. 

Het ontwerp van grootzeilen zorgt voor een goede controle over uw schip, beperkte helling en voldoende roerdruk. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden in het type, het doeksoort, de snit en andere variabelen. Met een grootzeil van Zeilmakerij De Vries haalt u maximale kwaliteit en veel zeilgenot aan boord.

Zeil van Zeilmakerij De Vries Maritiem in Lemmer

Het leveren van grootzeilen is een van onze belangrijkste activiteiten als zeilmaker. Zeilen van Zeilmakerij De Vries Maritiem zijn duurzaam en bieden zeer goede zeilprestaties, en komt onder alle omstandigheden goed tot z’n recht tegen een zeer vriendelijke prijs. 

Zeilen van Zeilmakerij De Vries Maritiem zijn een Nederlands topproduct met een perfecte afwerking. Alle grootzeilen van Zeilmakerij De Vries Maritiem worden met zorg ontworpen, op maat gemaakt en degelijk afgewerkt door onze experts in Lemmer. Dit doen wij al bijna 200 jaar.

Nieuw grootzeil kopen

Helaas hebben zeilen niet het eeuwige leven, slijtage van doek en/of stiksels, een ongelukkige gebeurtenis of een grote refit: er zijn veel momenten waarop u kunt besluiten dat het tijd is voor een nieuw, fris zeil. Is dat moment voor uw daar? Bij aanschaf dienen een aantal belangrijke keuzes gemaakt te worden. Voor de juiste performance van uw schip zijn er veel verschillende mogelijkheden.

Direct een offerte opvragen

We bespreken graag een aantal opties op deze pagina. Voor een uitgebreid, persoonlijk advies kunt u ons bellen, onze medewerkers staan u graag vrijblijvend te woord. Onze mensen zeilen zelf ook, dus we weten waar we het over hebben.

grootzeil

Keuzes bij aanschaf

We bespreken hier de belangrijkste keuzes voor de aanschaf van een nieuw grootzeil.

Vorm

Hoe wordt de vorm van een grootzeil bepaald? We noemen dit ook wel de snit van het zeil. Deze kan gelijk zijn aan het oude zeil, maar misschien heeft u andere wensen ten aanzien van het zeilgedrag van uw schip. We gaan daarover graag met u in gesprek om u te helpen in de keuze voor de meest geschikte snit.

Rolreef of conventioneel

Grofweg delen we de soorten grootzeilen in naar ‘conventioneel’ en ‘rolreef’.

Wat is een rolreef grootzeil? Dit is een zeil dat wordt opgeborgen (en gereefd) door het in de mast te rollen. Het zeil is gemakkelijk te bedienen doordat het simpelweg wordt uit- of weggerold. Daarnaast biedt het zeer veel reefmogelijkheden omdat u elke denkbare zeilgrootte kunt instellen doordat het uitrollen of inrollen van het zeil zorgt voor traploos reven. 

Er zijn meerdere rolreef-opties. Grofweg kunnen we deze indelen in: rollend in de mast, rollend achter de mast, rollend in de giek, of rollend om de giek. Het rolreefsysteem voor in de mast is het meest gebruikte systeem. De andere opties zijn ook leverbaar, neem met ons contact op als u wilt bespreken welke variant het meest geschikt is voor uw zeilboot.

Lees hier alles over rolreef grootzeilen.

Conventionele zeilen

Een conventioneel grootzeil is een grootzeil volgens ‘het klassieke zeilen’: een zeil dat wordt gehesen door middel van een val in de mast, en dat wordt opgeborgen in een lazybag of huik, of volledig van de mast en giek wordt gehaald. Alhoewel het conventionele grootzeil iets meer handelingen vergt dan een rolreef grootzeil, komt het de zeileigenschappen ten goede. Zoals met veel keuzes aan boord, is ook dit een belangrijke afweging die per persoon en per schip verschilt.

Rolreef grootzeil vs conventioneel grootzeil: hier zetten we alle voor- en nadelen op een rij.

Prijs grootzeil

Ten tweede dient een keuze gemaakt te worden uit de verschillende doeksoorten. Wilt u een Dacron grootzeil, of toch Hydranet? Sommige doeken zijn stugger, andere soepeler. Sommigen zijn geschikt voor een rolgrootzeil, en andere weer niet. Sommige zijn zeer goed bestand tegen UV voor gebruik in tropische bestemmingen, anderen zijn meer geschikt voor ons Hollandse weer. In onze vestiging in Lemmer kunt u de materialen zien en voelen, zodat u weet wat u aan boord haalt. Woont u verder weg? Dan sturen we graag wat voorbeeldmateriaal naar u op.

Zeillatten, tell-tales, trimlijn en nog veel meer

Tot slot zijn er vele keuzes te maken in de uitvoeringen en de bijbehorende opties zoals profielstrepen, tell-tales, aflopende versterkingen, aanwezigheid en soorten zeillatten, leerversterking op mogelijke schavielplekken, trekbanden, trimlijn met clamcleat in het achterlijk… de lijst is lang. We zorgen ervoor dat we u alle handige en nieuwste opties voorleggen.

Doorgelat of niet

Wel of geen zeillatten in het grootzeil: het is een onderwerp van veel discussie. We bespreken graag met u wat uw zeilwensen zijn: hoe vaak u zeilt, waar u zeilt, hoe u zeilt. Dit zijn allemaal variabelen die bepalen of het doorlatten van een grootzeil gewenst is. 

Zeillatten geven het zeil extra stabiliteit en vorm, dat biedt veel voordelen voor de performance. Een doorgelat grootzeil is wel weer wat zwaarder en moeilijker te hanteren, bijvoorbeeld bij het hijsen of opbergen van zeilen in de winter. Kort samengevat zou men kunnen zeggen: hoe meer er van een grootzeil gevraagd wordt, des te vaker er zeillatten worden gebruikt.

Reefsysteem

Een zeil moet gereefd kunnen worden om te kunnen varen met variabele omstandigheden. Er is zeer veel keuze in reefsystemen en de mate waarin het formaat van het zeil wordt aangepast. Van traditionele manieren tot de nieuwste technieken: onze zeilmakerij kan alles leveren.

Huik of hoes

Een zeil gaat het langst mee als u dit goed beschermd. Een huik of hoes is hiervoor perfect, en daarom leveren wij die ook. U heeft zeer veel keuze in kleuren huik en stofkeuze. Ook de bevestiging kunnen we op elke mogelijke manier uitvoeren. Dat is het grote voordeel van onze zeilmakerij in huis. En moet er toch nog iets worden aangepast naderhand? Ook dat is geen enkel probleem. Een aantal voorbeelden van huiken voor het grootzeil: (zie foto’s bestaande pagina).

Lazybag

Zoekt u een lazybag? Ook daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres. Wat is een lazybag? Een lazybag is een opvangsysteem voor het grootzeil, een soort tas, vandaar de Engelse naam ‘bag’. Het maakt het wegbergen van het grootzeil zeer makkelijk. Wanneer het zeil wordt neergelaten, valt deze soepel in de lazybag, die als een opvangtas zich op de giek bevindt. Wij maken allerlei varianten en bieden zeer veel mogelijkheden aan voor uw lazybag.

Grootzeil voor valk, platbodem, spanker, friendship, sailhorse, Etap, dehler, en vele andere

Zeilmakerij De Vries Maritiem heeft duizenden grootzeilen gemaakt, voor elk type boot. Veel van onze klanten willen weten of we al eerder een grootzeil maakten voor hun type boot, daarom delen we deze lijst hier. We maakten eerde zeilen voor:

 • Valk
 • Platbodem 
 • Spanker 
 • Efsix
 • Vomar
 • Flying Junior
 • Friendship
 • Sailhorse 
 • Centaur 
 • Etap 22 
 • Dehler
 • Marieholm
 • Polyvalk
 • Yngling 
 • Laser pico

Deze lijst is slechts een greep uit veelgezochte merken. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw schip?

Grootzeil prijs

Wij zijn pas tevreden als u tevreden bent! Wilt u dat zDe prijs van een grootzeil wordt bepaald door de grootte, de vorm, de verschillende opties, het doek, … daarom is er geen standaard antwoord op de vraag “hoeveel kost een grootzeil”. We kunnen u wel heel snel dat antwoord geven! Vraag vrijblijvend een offerte aan, of bel ons op, dan kunnen we met uw wensen een globale inschatting maken van de kosten. 

Grootzeil maken

Het beste zeil wordt op maat gemaakt zodat het voldoet aan al uw wensen, en perfect past bij uw schip. Onze zeilmakers komen bij u (op afspraak) aan boord om de zeilen in te meten en u ter plaatse te voorzien van advies. We meten bij voorkeur aan boord aangezien geen enkel schip gelijk is. Indien het niet mogelijk is de zeilen aan boord in te meten, kunnen we er ook voor kiezen de bestaande zeilen in onze zeilmakerij exact na te meten en deze maten te gebruiken voor het ontwerp van de nieuwe zeilen.

Zodra we alle gegevens hebben, gaan we aan de slag met het ontwerp en het snijden van de panelen en banen. De banen worden vervolgens aan elkaar geplakt en gestikt. Aan de hand van afgesproken specificaties wordt het zeil afgewerkt en gereed gemaakt voor gebruik. Optioneel kunnen wij de zeilen op uw schip plaatsen.

Wanneer grootzeil vervangen

Wanneer u uw grootzeil moet vervangen, is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst is er natuurlijk zichtbare slijtage mogelijk, dat kan de veiligheid en zeilkwaliteiten sterk beïnvloeden. Een grote schade kan ook oorzaak zijn voor het totaal vervangen van het grootzeil. En bij verminderde performance bij het varen of onwenselijk vaargedrag is het ook ten zeerste aan te raden om het grootzeil onder de loep te nemen. 

We denken graag met u mee om te kijken of er wellicht een goedkopere oplossing is door enkele reparaties of aanpassingen aan het zeil, en zullen u ook eerlijk adviseren wanneer een nieuw grootzeil een betere investering is. Zoals altijd, denken we mee alsof het onze eigen boot is!

Offerte aanvragen

Wij zijn pas tevreden als u tevreden bent! Wilt u dat zelf ervaren? Neem dan contact met ons op. U kunt blindelings vertrouwen op een grootzeil van Zeilmakerij de Vries Maritiem. Snel en comfortabel zeilen met een conventioneel grootzeil of juist met een rolreefsysteem. U vindt bij ons een grootzeil dat aan al uw wensen voldoet. 

Kom (met uw schip in onze haven) langs zodat we u kunnen voorzien van een gericht advies. We bespreken graag de vele opties en mogelijkheden voor de aanschaf van nieuwe zeilen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een grootzeil?

Wilt u de prijs berekenen voor een nieuw grootzeil? Dat vertellen we u graag in een persoonlijk gesprek, waarbij we uw wensen en schip bespreken. We kunnen snel een eerste inschatting maken, voordat we een volledige offerte opstellen.

Leuvers grootzeil?

Leuvers zitten aan het zeil vast en zijn cruciaal om het grootzeil goed en soepel te kunnen hijsen. Onze zeilmakerij biedt vele soorten en keuzes in leuvers. Ook kunt u deze altijd los bij ons bestellen.

Wat is een rolgrootzeil?

Een rolgrootzeil is een zeil dat wordt opgerold als het niet in gebruik is, of als het wordt gereefd. Het kan in de mast worden gerold, in de giek, of op een stag. lees meer