Wat is een Grootzeil

Het grootzeil van een zeilschip is een van de belangrijkste zeilen aan boord. Dit zeil wordt veel gebruikt, en daarom is het van belang dat dit zeil van goede kwaliteit is. Er is meestal maar één grootzeil aan boord. Van dit zeil wordt aanpassingsvermogen verwacht voor elk weertype en onder alle omstandigheden, zodat de voortstuwing optimaal is. U wilt onder alle omstandigheden veilig, ontspannen en vertrouwd in de haven aankomen. Het ontwerp van uw zeil zorgt voor een goede controle over uw schip, beperkte helling en voldoende roerdruk. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden in het type grootzeil, het doeksoort, de snit en meerdere andere variabelen. Met een grootzeil van Zeilmakerij De Vries haalt u maximale kwaliteit en veel zeilgenot aan boord.

Grootzeil van Zeilmakerij De Vries Maritiem in Lemmer

Als zeilmaker bieden wij uiteraard geweldige grootzeilen aan. Een grootzeil van Zeilmakerij De Vries Maritiem is een duurzaam zeil dat zeer goede zeilprestaties biedt, en dat onder alle omstandigheden goed tot z’n recht komt tegen een zeer vriendelijke prijs. Een grootzeil van Zeilmakerij De Vries Maritiem is een Nederlands topproduct met een perfecte afwerking. Bijvoorbeeld in de vorm van zware, aflopende versterkingen, polyester zeillatten, leerversterking op mogelijke slijtplekken, trekbanden en een trimlijn met clamcleat in het achterlijk. Alle grootzeilen van Zeilmakerij De Vries Maritiem worden met zorg ontworpen en op maat gemaakt en degelijk afgewerkt door onze experts in Lemmer. Dit doen wij al bijna 200 jaar.

Nieuw grootzeil kopen

Helaas hebben zeilen niet het eeuwige leven, en soms is het moment daar dat u een nieuw grootzeil wilt aanschaf. Bij deze aanschaf dienen een aantal belangrijke keuzes gemaakt te worden.

grootzeil

Mogelijkheden grootzeil

We bespreken hier de belangrijkste mogelijkheden voor de aanschaf van een nieuw grootzeil. Ten eerste de keuze voor de snit. Deze kan gelijk zijn aan het oude zeil, maar misschien heeft u andere wensen ten aanzien van het zeilgedrag van uw schip. We gaan daarover graag met u in gesprek om u te helpen in de keuze voor de meest geschikte snit. Ten tweede dient een keuze gemaakt te worden uit de verschillende doeksoorten. Sommige doeken zijn stugger, andere soepeler. Sommigen zijn geschikt voor een rolgrootzeil, ook wel een grootzeil rolreefsysteem genoemd, en andere weer niet. Sommige zijn zeer goed bestand tegen UV voor gebruik in tropische bestemmingen, anderen zijn meer geschikt voor ons Hollandse weer. Tot slot zijn er vele keuzes te maken in de uitvoeringen en de bijbehorende opties zoals profielstrepen en tell-tales. 

Met meestal maar één grootzeil aan boord wilt u er zeker van zijn dat deze onder alle omstandigheden optimaal presteert. Wij maken grootzeilen die onder elke koers en bij elk weertype het beste uit uw schip halen. Ieder zeil wordt individueel gesneden. Hier wordt onze jarenlange ervaring aangewend, om uw zeil van de beste trimmogelijkheden te voorzien. Een grootzeil van Zeilmakerij de Vries Maritiem is een Nederlands topproduct.

Wanneer grootzeil vervangen

Wanneer u uw grootzeil moet vervangen, is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst is er natuurlijk zichtbare slijtage mogelijk, dat kan de veiligheid en zeilkwaliteiten sterk beïnvloeden. Een grote schade kan ook oorzaak zijn voor het totaal vervangen van het grootzeil. En bij verminderde kwaliteit van varen of onwenselijk vaargedrag is het ook ten zeerste aan te raden om het grootzeil onder de loep te nemen. 

We denken graag met u mee om te kijken of er wellicht een goedkopere oplossing is door enkele reparaties of aanpassingen aan het zeil, en zullen u ook eerlijk adviseren wanneer een nieuw grootzeil een betere investering is. Zoals altijd, denken we mee alsof het onze eigen boot is!

Prijs grootzeil

De prijs van een grootzeil wordt bepaald door de grootte, de vorm, de verschillende opties, het doek, … daarom is er geen standaard antwoord op de vraag “hoeveel kost een grootzeil”. We kunnen u wel heel snel dat antwoord geven! Vraag vrijblijvend een offerte aan, of bel ons op, dan kunnen we met uw wensen een globale inschatting maken van de kosten van uw grootzeil. 

Huik of hoe grootzeil

Een zeil gaat het langst mee als u dit goed beschermd. Een huik of hoes is hiervoor perfect, en daarom leveren wij die ook. U heeft zeer veel keuze in kleuren huik en stofkeuze. Ook de bevestigings kunnen we op elke mogelijke manier uitvoeren. Dat is het grote voordeel van onze zeilmakerij in huis. En moet er toch nog iets worden aangepast naderhand? Ook dat is geen enkel probleem. Een aantal voorbeelden van huiken voor het grootzeil:

Lazybag grootzeil

Zoekt u een lazybag voor uw grootzeil? Ook daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres. Wat is een lazybag? Een lazybag is een opvangsysteem voor het grootzeil, een soort tas, vandaar de Engelse naam ‘bag’. Het maakt het wegbergen van het grootzeil zeer makkelijk. Wij maken allerlei varianten en bieden zeer veel mogelijkheden aan voor uw lazybag.

Grootzeil maken

Het beste zeil wordt op maat gemaakt zodat het voldoet aan al uw wensen, en perfect past bij uw schip. Onze zeilmakers komen bij u (op afspraak) aan boord om de zeilen in te meten en u ter plaatse te voorzien van advies. We meten bij voorkeur aan boord aangezien geen enkel schip gelijk is. Indien het niet mogelijk is de zeilen aan boord in te meten, kunnen we er ook voor kiezen de bestaande zeilen in onze zeilmakerij exact na te meten en deze maten te gebruiken voor het ontwerp van de nieuwe zeilen.

Zodra we alle gegevens hebben, gaan we aan de slag met het ontwerp en het snijden van de panelen en banen. De banen worden vervolgens aan elkaar geplakt en gestikt. Aan de hand van afgesproken specificaties wordt het zeil afgewerkt en gereed gemaakt voor gebruik. Optioneel kunnen wij de zeilen op uw schip plaatsen.

Offerte grootzeil

Wij zijn pas tevreden als u tevreden bent! Wilt u dat zelf ervaren? Neem dan contact met ons op. U kunt blindelings vertrouwen op een grootzeil van Zeilmakerij de Vries Maritiem. Snel en comfortabel zeilen met een conventioneel grootzeil of juist met een rolreefsysteem. U vindt bij ons een grootzeil dat aan al uw wensen voldoet. 


Ons telefoonnummer is: 0514-562015. In de buurt van Lemmer? Kom (met uw schip in onze haven) langs zodat we u kunnen voorzien van een gericht advies. We bespreken graag de vele opties en mogelijkheden voor de aanschaf van nieuwe zeilen.