Bijna 200 jaar ervaring

Eigen haven in Lemmer

Onze mensen varen zelf ook: recreatief en wedstrijd

Een wintertent beschermt uw boot in de winter

Voor veel mensen eindigt het vaarseizoen in de herfst. De Nederlandse winters zijn vaak niet heel uitnodigend om het water op te gaan. De boot ligt een aantal maanden stil, en dat heeft de nodige impact op het schip. Regen, viezigheid, aanslag, vogelpoep: dit kan de boot flink aantasten deze maanden. Een wintertent, ook wel winterkleed, afdekzeil of boottent, zorgt ervoor dat de boot goed beschermd de winter door komt. Beter voor het behoud van het schip, en fijner voor u: het scheelt een boel schoonmaken aan het begin van het seizoen!

Wintertent voor zeilboot, sloep, kruiser of speedboot

Elk type boot kan een wintertent gebruiken, zelfs als deze binnen wordt gestald. We maken wintertenten voor zeilboten, sloepen, kruisers en speedboten. Heeft u een ander type boot en wilt u hiervoor een tent? Ook dat is mogelijk, neem contact met ons op.

Wintertent op maat

Bijna elke boot is anders, helemaal door toevoeging van bepaalde elementen zoals een davits, buitenboord motor aan de railing of andere persoonlijke toevoegingen. Daarom maken wij wintertenten op maat.

Wat zijn de voordelen van een op maat gemaakte wintertent?

 • Een goed passende tent is de beste bescherming voor uw schip.
 • Wind krijgt nauwelijks vat op de tent waardoor deze zijn vorm goed behoud.
 • We kiezen het juiste materiaal voor de omstandigheden waarin uw schip zich bevindt, hierdoor gaat uw zeil jaren mee.
 • Een goed passende wintertent staat netjes.

Wintertent zeilboot railing

Een wintertent op een zeilboot: daar bestaan veel verschillende varianten van. Als u door een haven loopt in de winter, zult u zien dat sommige tenten over de railing lopen, en andere lopen direct naar de rand (voetrail) van het schip. Wat adviseren wij?

Bij De Vries Maritiem vinden wij dat een wintertent niet over de reling dient te gaan, maar direct van de giek naar of over de voetrail van het schip. Dit zorgt ervoor dat het water goed afloopt, er geen water of sneeuw op uw kleed blijft staan, en minstens zo belangrijk; de scepters raken niet ontwricht en lekken geen water.

Materiaal wintertent boot

Welk materiaal, zeil of doek wordt gebruikt voor een wintertent? We bepalen samen voor uw schip wat het beste is.

Bij het kiezen van een wintertent maakt de dikte het verschil. De kwaliteit van het zeil wordt bepaald door de dichtheid van het materiaal in relatie tot de grootte van de boot. Hoe kleiner de boot hoe lager de benodigde dikte.

Deze dikte wordt gemeten in Denier (D). Een voorbeeld: 200D is alleen geschikt voor rubberboten. Kies voor 600D bij grotere boten die voor langere tijd beschermd moeten worden tegen de elementen.

Het doek wat wij gebruiken is ‘polyester katoen’-doek. De standaard kleur is blauw, het is uiteraard ook mogelijk een andere kleur te kiezen of een bepaalde bedrukking toe te voegen.

Frame wintertent boot

Om de wintertent goed strak en sluitend op uw boot te krijgen, is een degelijk frame zeer belangrijk. Voor ieder type boot kan dit anders zijn. We hebben 200 jaar ervaring met boten en canvas: ook uw schip kunnen we zeker voorzien van een passende tent. Qua materiaal is er ook veel te kiezen. Bekijk ook onze Instagram voor inspiratie en mogelijkheden.

Kosten wintertent boot

Hoeveel kost een wintertent voor uw boot? Dat kunnen we u goed vertellen. Neem contact met ons op of vul het offerteformulier in, dan ontvangt u snel een antwoord.

De kosten van een wintertent verdienen zichzelf snel terug, alleen al in het gemak dat u ervaart door minder te hoeven schoonmaken in het voorjaar. Natuurlijk zit de grootste besparing in het behoud van uw boot: alle materialen van uw schip zijn beter beschermd tegen de elementen.

Wintertent op maat

Hoe wordt een wintertent gemaakt door onze zeilmakers?

 1. We bespreken uw wensen en komen aan boord om een mal te maken.
 2. De benodigde ondersteuning wordt bepaald tijdens het maken van de mal, om te zorgen dat water en sneeuw niet op de tent blijven staan.
 3. De bevestigingsmaterialen worden toegevoegd, zoals zeilogen, om de tent goed vast te kunnen zetten onder het schip door.
 4. Bij de oplevering van de wintertent monteren we deze op uw schip om gezamenlijk het eindresultaat te bekijken en eventuele aanpassingen te bespreken.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik mijn wintertent strak op mijn boot?

Een wintertent netjes en strak op het schip: dat staat het mooist en is het meest functioneel. Hoe krijgt u dit voor elkaar? Een op maat gemaakte tent is het antwoord. Daarnaast kunt u gebruik maken van een zeilspanner. De zeilspanner komt onder het zeil. Het zorgt voor een optimaal strak resultaat en het voorkomt plassen op de tent.

Welke wintertent is geschikt voor mijn boot?

Kies voor een goed passend afdekzeil. Voor een standaard schip zonder enige aanpassingen kan een universeel zeil voldoen. Kies voor een maatwerkoplossing wanneer uw schip (enigszins) afwijkt van de standaard, of als u specifieke wensen heeft qua design of kwaliteit.

Waarom een afdekzeil voor uw boot?

Een afdekzeil heeft verschillende voordelen voor uw boot:

 • Uw boot wordt beter beschermd tegen weersinvloeden.
 • Het verlengt de levensduur van uw boot.
 • Het vervoeren van uw boot is veiliger met een afdekzeil.
 • Het beschermt uw bekleding tegen UV straling.