Stormzeil

Niets is zo veranderlijk als het weer. Een zeiltocht op een mooie zomerdag kan binnen enkele minuten omslaan in een overlevingstocht onder zware omstandigheden. Zeker wanneer u een langere tocht maakt is het in het kader van veiligheid sterk aan te raden uw zeil garderobe aan te vullen met een stormfok en / of een trysail. Hopelijk hoeft u deze nooit te gebruiken maar het is een zeer prettig gevoel wanneer u en uw schip klaar is voor een storm. Zeker wanneer het weer snel omslaat, de boot scheef gaat en u te maken heeft met een hoge golfslag is het van groot belang dat stormzeilen eenvoudig en snel gezet kunnen worden. Daarnaast moet een stormzeil sterk zijn onder alle omstandigheden zodat u veilig door kunt varen.

Uitvoeringen

Stormzeilen worden gemaakt van zwaar dacron omdat dit doeksoort zich onder de zwaarste omstandigheden heeft bewezen. Het is sterk en zal niet snel scheuren. Waar nodig worden extra zware versterkingen aangebracht middels trekbanden en hoekverstevigingen. De stormzeilen kunnen in wit dacron uitgevoerd worden maar tegen een kleine meerprijs kunnen de zeilen ook geheel of gedeeltelijk in knal oranje dacron uitgevoerd worden om daarmee de zichtbaarheid sterk te vergroten.

Stormfok

Een stormfok is vaak de eerste aanvulling op de bestaande set zeilen. Zeilmakerij De Vries Maritiem heeft stormfokken met leuvers welke geschikt zijn om te voeren op een (kotter) stag. We maken ook stormfokken die gevoerd kunnen worden over een opgerolde rolgenua.

Trysail

Indien u met enige regelmaat een lange tocht maakt is het een overweging een 3e rif met extra verstevigde hoeken, trekbanden en perskousen in het grootzeil te plaatsen. Hiermee kunt u uw grootzeil verder verkleinen bij zeer harde wind.

Bij zeer extreme situaties kan het zijn dat u liever nog meer zeil wilt minderen. Voor dergelijke situaties is het advies een trysail aan boord te hebben. Een try sail wordt meestal gevoerd op een aparte rail aan de mast naast de rail voor het grootzeil. De top wordt gehesen aan het grootzeil val en de schoothoek wordt bevestigd aan een oog op het dek.