Bijna 200 jaar ervaring

Eigen haven in Lemmer

Onze mensen varen zelf ook: recreatief en wedstrijd

Masten

Varend langs de kust of een rondje over het IJsselmeer is voor elke zeiler weer anders. De Vries Maritiem is een van de langst bestaande zeilmakerijen van Nederland, daarom kunnen wij u goed adviseren. Elk zeil heeft zijn eigen functie en bediening. De zeiloppervlakte kan groter of kleiner gemaakt worden door de zeilen per stuk te reven. Sommige zeilen zijn bij elke wind sterkte inzetbaar, andere zeilen alleen bij bepaalde invalshoeken van de wind. Op de grote schepen zitten verscheidene masten waaraan zeilen zijn bevestigd. Elk type schip gebruikt andere soort zeilen.

Wij maken uw zeilen geheel op maat zodat deze perfect bij uw boot passen. Daarnaast helpen wij u met uw bestelling en de plaatsing van de nieuwe mast. Wij bieden een groot assortiment aan bekende internationale watersportmerken, waaronder Seldén en ProFurl.

Seldén Mast

De nieuwe mastprofielen van Seldén zijn er in twee soorten namelijk conventionele masten en Furlin masten (rolmasten).

Conventionele mast

De conventionele mast is wat moeilijker te bedienen maar wel zoals het van vroeger uit al ging. Het nieuwste C-section profile van Seldén is in 11 maatvoeringen leverbaar. Om te berekenen wat het juiste type mast voor uw schip is zijn er heel wat gegevens nodig. Om u een indruk te geven: de lengte van de mast, gieklengte, soort en dikte verstaging, het aantal zalingen en de plaats van de mastvoet zijn dingen die wij moeten weten. Daarnaast zijn de losse onderdelen van oudere profielen nog steeds leverbaar.

Furlin masten

Met een Seldén Furlin mast kunt u het zeil zetten, strijken en reven vanuit de kuip hierdoor is het een erg veilig systeem. De Seldén Furlin mast is makkelijk te bedienen en u heeft geen huik meer nodig omdat het ingerolde zeil gelijk opgeborgen is. Wel is deze mast zwaarder, stijver en duurder dan een normale mast.

Mast klaarmaken – tips

De mast is makkelijk controleerbaar als deze nog plat ligt. De terminals, aanhechtingen en natuurlijk wantspanners van de verstaging moeten als eerst bekeken worden. Als u beschadigingen of roestplekken vindt moet u ze vervangen of vraag De Vries Maritiem bij twijfel. Wij helpen u graag verder. Het is namelijk moeilijk te zien wanneer verstaging vervangen moet worden. Staaldraden op knikken, braampjes, losse tieren en corrosie moet u sowieso controleren. Bovenin de mast kunt u controleren of de schijven van de vallen nog goed lopen en niet zijn afgesleten. Dit maakt het hijsen makkelijker. Als de mast nog plat ligt, kunt u alles gemakkelijk controleren. Bekijk allereerst alle terminals, aanhechtingen en wantspanners van de verstaging. Maak ze goed schoon. Ziet u nergens beschadigingen, roestplekken of andere onregelmatigheden? Vervang ze als dat zo is of als u twijfelt. Wanneer verstaging vervangen moet worden, is niet gemakkelijk te zeggen. Controleer in elk geval de staaldraden op knikken, braampjes, losse tieren en corrosie. Bij twijfel: vervangen. Controleer de schijven van de vallen bovenin de mast. Lopen ze nog goed, zijn ze niet afgesleten? Het vergemakkelijkt het hijsen straks. Daarnaast is ook de verlichting belangrijk. Bekijk of de gloeidraad nog heel is en het glas schoon is. De antennekabel moet ook schoongemaakt worden, controleer de draden en haal de connector los. Bekijk of deze geen corrosie heeft en controleer de zalings. Vervang moeren en bouten als deze niet goed meer zijn. U kunt de mast wassen met warm water en goed in de was zetten. Natuurlijk is het erg belangrijk om de gehele mast op onregelmatigheden te controleren.