Nieuw Genua zeil

Op zoek naar een genua zeil? Zeilmakerij De Vries Maritiem biedt topkwaliteit genua zeilen geschikt voor alle weersomstandigheden. Wij hebben verschillende uitvoeringen van de fok/genua. Van zeilen geschikt voor de toerzeiler tot aan de veeleisende sportieve zeiler.

Genua Crosscut
Genua Crosscut

Wat is een genua zeil?

Een genua is relatief groot, met een achterlijk dat voorbij de mast komt. Het zeiloppervlak is vaak zelfs grote dan het grootzeil.

De grootte van genua’s wordt aangekondigd met een getal van 1 tot 4, waarbij het kleinste getal de grootste zeiloppervlakte aanduidt. Een relatief kleine genua 4 is voor zeer zwaar weer.

De naam “genua zeil” heeft een bijzondere oorsprong. Wikipedia schrijft hierover dat dit type zeil werd gevaren in 1926 tijdens een zeilwedstrijd in het Italiaanse Genua. Het zeil was toen nog dusdanig onbekend, en vanaf dat moment noemde men dit zeil een ‘genua’.

Verschil genua fok

Mensen vragen ons regelmatig wat het verschil is tussen een genua en een fok, of een fokzeil. Een genua en een fok lijken veel op elkaar, omdat een genua een speciaal type fok is. Een fok zeil is een verzamelnaam waaronder men meerdere type zeilen schaart, waaronder de genua.

Rolgenua

Wat is een rolgenua, of rol genua? Dit is een type genua in combinatie met een rolreefsysteem. Hierbij wordt de genua opgerold om de voorstag wanneer het zeil gereefd of gestreken wordt. 

Het refen met een rolgenua is zeer gemakkelijk en het biedt veel flexibiliteit. Een klein beetje zeil bijzetten of weghalen gebeurt met veel gemak, hierdoor kunt u beter inspelen op de veranderende weersomstandigheden of een verandering in koers. 

Een rol genua is ook heel veilig: het refen kunt u (in de meeste gevallen) vanuit de kuip doen, u hoeft niet het voordek op.

Onze rolreefzeilen worden perfect afgewerkt met onder andere profielschuim voor een betere stand tijdens het gereefd zeilen, zware radiaal genaaide hoeken, roestvrijstalen Rutgerson perskousen met trekband en trimlijnen voorzien van een clamcleat, met naar wens een beschermhoes in het achter- en onderlijk. 
Tevens adviseren wij u uw rolfok of rolgenua te voorzien van een UV-bescherming op het achter- en onderlijk. Dit zorgt voor een langere levensduur van uw zeil, en u hoeft hierdoor niet steeds de voorzeilhoes over het opgerolde zeil te trekken. Mocht u geen gekleurde baan over uw zeil willen, dan kan deze UV-strook ook in het wit uitgevoerd worden.

Werkwijze

Genua zeil kopen

Zeilen hebben helaas niet het eeuwige leven, alhoewel onze zeilen wel bovengemiddeld lang meegaan, gelukkig.

Wordt het tijd voor een nieuwe genua? Of twijfelt u hierover, en wilt u weten of uw genua aan vervanging toe is? We gaan graag met u in gesprek. We zeilen zelf ook, dus we snappen de afweging tussen “nog 1 seizoen doorvaren, of nu toch een nieuw zeil”. Wat we wel kunnen verklappen, is dat een nieuwe genua een groot feestje is aan boord! U zult direct een positief verschil merken in het zeilgedrag van uw schip.

Samen bespreken we graag het huidige zeil en de performance daarvan, eventuele nieuwe wensen, en daarna komen we inmeten of we gebruiken uw oude genua om een nieuw zeil op te leveren.

Opties

Voordat wij beginnen met het ontwerp willen we graag zoveel mogelijk weten over uw schip (type, lengte, waterverplaatsing, soort). Daarnaast is het van belang waarvoor u het zeil gaat gebruiken: toeren op het binnenwater, voor wedstrijdzeilen of zeezeilen. Vervolgens meten wij ieder zeil nauwkeurig en wordt het zeil zorgvuldig geplot of gesneden.

Wij hebben verschillende uitvoeringen van een voorzeil: Rolfok, Rolgenua, Rolkotterfok, Rolkluiver, Fok, Genua, High aspect fok. Een voorzeil wordt standaard uitgevoerd met:

  • Lufftape (pees) aan het voorlijk (aangepast aan het rolsysteem) of leuvers aan het voorlijk
  • RVS perskous in de schoothoek (indien nodig versterkt met trekbanden
  • Trimlijn (reguleerlijn) met clamcleat in het achterlijk
  • Telltales vlak achter het voorlijk
  • Zeilzak

Daarnaast is er ruimte voor eigen inbreng ten aanzien van print, kleur, materiaal, speciale opties. Omdat we alle zeilen in onze eigen zeilmakerij in Lemmer in huis maken kunnen we aan (bijna) alle wensen voldoen. We maken al bijna 100 jaar zeilen, dus geen wens is ons te gek.

Verschillende soorten

Rolreefzeilen worden perfect afgewerkt met onder andere profielschuim voor een betere stand tijdens het gereefd zeilen, zware radiaal genaaide hoeken, roestvrijstalen Rutgerson perskousen met trekband en trimlijnen voorzien van een clamcleat met naar wens een beschermhoes in het achter- en onderlijk. Tevens adviseren wij u uw rolfok of rolgenua te voorzien van een UV-bescherming op achter- en onderlijk. Dit zorgt voor een langere l

Wij werken met de beste doekleveranciers. Bezoek ook deze websites voor meer informatie over het zeil materiaal:

Rolgenua, rolfok, rolkotterfok, rolkluiver of high aspect fok

Wat een keuze! Er zijn ontzettend veel verschillende uitvoeringen als we het hebben over een fok of genua. Zo zijn er de rol genua, rolfok, (rol)kotterfok, rolkluiver, keerfok of high aspect fok.

Prijs

Wat kost een genua zeil? Dat laten we u graag weten. Vraag direct een offerte op, of bel even zodat we u een nog snellere eerste indicatie kunnen geven. We hebben duizenden genua’s gemaakt, we maken al bijna 100 jaar zeilen, dus deze vraag kunnen we snel beantwoorden.

Offerte aanvagen?

Stel een vraag of vraag direct een prijsindicatie op!