Zeilen met een Spinnaker

Zeilen met hele lichte wind? Dan heeft u een lichtweer zeil nodig, zoals een spinnaker. Zeilmakerij de Vries Maritiem produceert kwalitatief hoogwaardige lichtweer zeilen waarmee het bij ruime wind goed koersen is. U maakt een mooie snelheid ondanks de lichte wind. Bovendien staan deze zeilen vaak prachtig op een schip dankzij de vorm en kleur van het zeil.

Wat is een spinnaker?

Een spinnaker is een soort voorzeil. Het is een lichtweer zeil, gemaakt van zeer dun zeildoek. Het oppervlakte is heel groot om een schip zo goed mogelijk voort te bewegen bij licht weer. De vorm van het zeil is symmetrisch, hierdoor draait het zeil niet als er een gijp wordt gemaakt. Het lijkt veel op een gennaker. Een gennaker is een asymetrisch lichtweer zeil.
Spinnakers worden ‘vliegend gezeild’, dit betekent dat ze vrij van de boeg gezeild worden op een boom. Qua windrichting kan dit zeil gevoerd worden op voordewindse tot halvewindse koersen. U kunt er niet mee aan de wind varen.

Full-radial, tri-radial en radial-head

We onderscheiden drie soorten spinnakers: de full-radial, de tri-radial en de radial-head. De vorm en constructie van het zeil zijn verschillend bij deze drie typen. We geven hier een korte uiteenzetting, voor een volledig beeld en inschatting wat bij uw schip past spreken we u graag persoonlijk.

De zogenoemde full-radial is er in meerdere soorten: de runner en de reacher. De runner wordt op zeer ruime koersen gevaren, en de reacher kan op zowel halve wind en ruime wind gevaren worden.


Een tri-radial is door de bijzondere constructie stabiel en vormvast. Vooral de wedstrijdzeilers maken veel gebruik van dit wat vlakker gesneden voorzeil, dat voor zeilen onder ruime en halve wind ideaal is. Een hoogte van 80 graden is haalbaar en het voorzeil is berekend op een zware belasting. Voor dit zeil heeft Zeilmakerij de Vries Maritiem ook een slurf ontworpen.

De radial-head heeft ‘brede schouders’ en een forse bolling. Voor het zeilen met ruime wind is dit zeil dan ook ideaal. Halve wind is voor de radial-head al een stuk moeilijker. Daarom komt dit voorzeil het beste tot zijn recht op de ruime koersen. Speciaal voor meer wind kan deze allrounder versterkt worden met radiale hoeken.

Spinnaker overzicht windkracht

Verschil spinnaker en genaker

De spinnaker en gennaker zijn beiden lichtweer zeilen. Het belangrijkste verschil is de vorm: een spinnaker is een symmetrisch zeil, en een gennaker een asymetrisch zeil. Dit zorgt ervoor dat een gennaker niet pal voor de wind wordt gezeild, maar op scherpere koersen.

Wat is een bolle jan?

Een bolle jan is een lichtweer zeil, gemaakt van spinnaker doek. Dit zeil heeft een kleiner oppervlakte. De bolle jan kan zowel vliegend worden gevaren of met leuvers aan de voorstag. Leuvers worden het vaakst gebruikt. Een bolle jan kan enkel of dubbel zijn. Een andere naam voor de bolle jan is D.R.S. (Drifter Reacher Spinnaker). De bolle jan is doorontwikkeld tot de gennaker.

Reven

Een spinnaker is niet te reven. Voor het makkelijk zetten en strijken van dit voorzeil heeft Zeilmakerij de Vries Maritiem een Slurf, de strijkhoes, ontworpen.

Hoe werkt een lichtweerzeil?

Een spinnaker zit niet ‘standaard’ op een zeilschip, maar wordt erbij gehaald wanneer de condities hiervoor geschikt zijn. Lichte wind vormt de perfecte omstandigheden voor dit type zeil. Het zeil zit vaak in een soort slurf of sok (of ‘strijkhoes’), en dit geheel zit weer in een zeiltas. Het zeil en de strijkhoes worden aangeslagen, en vervolgens kan het zeil gehezen worden. Dit voorzeil wordt vliegend gevaren, op een boom.

Als het zeil gehezen is, wordt met een soepele beweging de strijkhoes omhoog getrokken, waardoor het zeil wind kan vangen en opbolt. Vervolgens trimt u het zeil en ‘vliegt’ het schip ervan door, met slechts een beetje wind!

Welke maat?

Onze zeilmakerij heeft al duizenden spinnakers gemaakt, in heel veel verschillende maten, soorten en vormen. Ook voor uw schip kunnen we het perfecte lichtweer zeil maken. Welke maat u nodig heeft, kunnen we samen bepalen. We kijken naar eventuele eerdere lichtweer-ervaringen op uw schip, we kennen soortgelijke schepen en spinnakers en we weten welke innovaties er zijn. Samen bepalen we welke maat het meest geschikt is voor uw schip.

Spinnaker kopen 

Wij hebben veel verschillende soorten spinnakers te koop. Hoeveel kost zo’n zeil? Dat is altijd afhankelijk van de maat, het materiaal en de afwerking. 

Wilt u weten hoeveel een spinnaker kost voor uw boot? Vraag dan gemakkelijk een vrijblijvende offerte op. U heeft vaak binnen 24 uur al een reactie van ons. Bij grote drukte kan dit iets langer duren. 

Wilt u direct een spinnaker kopen?

Offerte aanvragen ?

Stel een vraag of vraag direct een prijsindicatie op!

Veelgestelde vragen

Wat is een spinnaker?

Een spinnaker is een soort voorzeil. Het is een lichtweer zeil, gemaakt van zeer dun zeildoek. Het oppervlakte is heel groot, om een schip voort te bewegen bij licht weer. De vorm van het zeil is symmetrisch, hierdoor draait het zeil niet als er een gijp wordt gemaakt. Het lijkt veel op een gennaker, een gennaker is een asymetrisch lichtweer zeil.

Hoe werkt een spinnaker?

Een spinnaker is een zeer lichtgewicht zeil, dat vliegend wordt gevaren, voorop het schip op een spinnaker boom. Doordat het zeer licht is, en een groot oppervlakte heeft, kan dit zeil een schip met weinig wind toch nog een mooie snelheid geven. Een spinnaker wordt vaak gehesen met behulp van een slurf of sok.

Wat is een spinnaker boom?

Een spinnaker boom is een zeer sterke paal die de spinnaker fixeert. Dit voorkomt het klapperen van het zeil.

Wat is een bolle jan?

De ideale maat spinnaker is voor elk schip anders. Het formaat van het schip, het gewicht, de verstaging… dit zijn allemaal factoren die moeten worden meegenomen in de bepaling van de maat van de spinnaker. We helpen u graag aan de juiste maat spinnaker.

Verschil symetrische en asymetrische spinnaker

De vorm van een spinnaker  zeil is symmetrisch, hierdoor draait het zeil niet als er een gijp wordt gemaakt. Een asymetrische spinnaker is een gennaker: een asymetrisch lichtweer zeil.