Buiskap Janneke maakt foto op de boot

Bijna 200 jaar ervaring

Eigen haven in Lemmer

Onze mensen varen zelf ook: recreatief en wedstrijd

Buiskap voor zeilboot of buiskap voor motorboot

Op zoek naar een strakke buiskap of sprayhood met een perfecte pasvorm voor uw zeilschip of motorboot? Wij zijn marktleider op het gebied van de buiskappen en cabriolettenten.

Zoals u van onze zeilmakerij gewend bent, zijn onze kappen van de hoogste kwaliteit. We horen graag uw wensen ten aanzien van functie (buiskap tegen de zon, wind of regen) en uiterlijk (welke kleur, hoeveelheid ramen, bevestigingsmogelijkheden). Wij adviseren u over het te gebruiken materiaal, de kleurechtheid van de stof en de levensduur van dit materiaal en denken met u mee over uw voorgestelde wensen. Aangezien we al duizenden buiskappen gemaakt hebben, zullen we u altijd vertellen of uw idee of wens in de praktijk handig is.

Wat is een sprayhood of buiskap?

Een buiskap, regelmatig ook sprayhood genoemd, is een overkoepeling van canvas met een buizenframe dat als een soort tentje op uw boot staat, en bescherming biedt tegen weer en wind. Een buiskap beschermd tegen regen, overkomend water, wind en zon. Het comfort aan boord wordt significant verhoogd door een fijne buiskap.

Bent u op zoek naar een sprayhood of een buiskap? U bent aan het juiste adres, wij helpen u verder!

Wat kost een buiskap?

De prijs van een buiskap variëert. Zoals altijd, bepalen uw wensen en het formaat van uw schip de uiteindelijke kosten. Materiaalkeuze, bijzondere vormgeving, meer of minder ramen, toevoeging van ritsen en bevestigingen: alles is mogelijk, en we laten u graag weten hoeveel iets kost. 

We gaan graag met u in gesprek over uw wensen. Zoals altijd denken we mee alsof het onze eigen boot is: we houden het kostenplaatje in het achterhoofd, want iedereen wil gewoon een goede buiskap voor een mooie prijs. Als bepaalde wensen erg veel maatwerk vergen, en daardoor heel erg duur worden, dan vertellen we u dat gewoon. Zo kunt u beslissen of zo’n aanpassing u het dat waard is.

Hoe lang gaat een buiskap mee?

De levensduur van een buiskap verschilt heel erg, en dit komt door enerzijds de blootstelling aan de elementen, en anderzijds aan de gebruikte materialen. Natuurlijk heeft ook het onderhoud aan de buiskap een grote invloed op de levensduur. We adviseren om een buiskap regelmatig te reinigen met milde materialen.

Lees hier meer over

Als u een buiskap bij ons bestelt, gaan we met u graag in gesprek over hoe u uw buiskap wilt gebruiken. Bent u een intensieve zeiler, of ligt uw boot vaak in de volle zon? Dan adviseren we een sterker materiaal. Haalt u uw buiskap in de winter naar binnen? Dan volstaat een standaard materiaal. Vaart u vooral op zoet water, of op zout? Zo zijn er meerdere vragen die we graag met u doornemen voordat u uw nieuwe buiskap besteld.

Veel opties mogelijk voor buiskap: ramen, ritsen, achtertent.

U heeft zelf de beste ideeen voor uw boot. Als u een (nieuwe) buiskap overweegt, kunt u allerlei opties bedenken. Ramen, openingen, achtertenten, bimini’s: alles kan en niets is te gek! Onze experts kunnen het allemaal maken in ons atellier in Lemmer. 

We denken graag met u mee. Bepaalde wensen zijn universeel: goed zicht rondom, en zo min mogelijk inbreuk op de lijn van het schip. Afhankelijk van de grootte van het schip passen we een buizenframe toe van 22 tot 35 mm roestvast staal. We bespreken hieronder een aantal veel voorkomende wensen.

Buiskap met achtertent of kuiptent

De kap kan worden uitgebreid met een aansluitende achtertent of kuiptent, die aan de buiskap geritst wordt. Zo’n uitbreiding noemt men ook wel een dekkleed. Op deze manier vergroot u de overdekte leefruimte in uw schip. Dat kan er zo uitzien:

Buiskap met dakraam

Sommige zaken merkt u pas als de buiskap eenmaal geinstalleerd is! En dan is het vaak te laat (of te kostbaar) om zaken nog aan te passen. Daarom bent u bij ons aan het juiste adres: wij voeren niet klakkeloos een order uit, maar denken altijd mee alsof het ons eigen schip is. Een voorbeeld hiervan: bij het installeren van een nieuwe buiskap, vragen we altijd naar de behoefte om van onder de buiskap de top van de mast te kunnen zien, om belangrijke instrumentaria te kunnen zien. Als men daar veel waarde aan hecht, dan kunnen we een klein dakraampje in de top (het ‘plafond’) van de buiskap plaatsen.

ROLBEUGELBUISKAP of GRIPPERBAR

Wilt u een buiskap met goede houvast? Een buiskap kan bij ons met een rolbeugel worden uitgevoerd. Een rolbeugel, ook wel gripperbar, is een handige handgreep die gebruikt wordt bij het in- of uit de kuip stappen. Wij hebben een uniek dubbelbeslag ontwikkeld waardoor uw rolbeugel of gripperbar extra sterk en duurzaam is. Om uw handgreep een luxere uitstraling te geven, en voor een prettiger grip, kunt u uw RVS gripperbar laten bekleden met echt leer.

Hoe een buiskap schoonmaken?

Om de levensduur van uw buiskap te verlengen, en om uw schip er netjes uit te laten zien, is het belangrijk om uw buiskap regelmatig schoon te maken. Daarnaast is UV schadelijk voor doek en ramen. Zorg dat u de buiskap (wanneer mogelijk) afdekt onder een wintertent of zonnetent.

Hoe maakt u uw buiskap schoon? We geven een aantal tips:

  • Gebruik een microvezel doek voor het schoonmaken van de raampjes, en een oplossing van water en een klein scheutje azijn. 
  • Gebruik geen wondersponzen voor de ramen! Ondanks dat deze sponsjes zeer effectief lijken, halen ze een belangrijke coating van de ramen.
  • Na elke zeil trip op zout water de buiskap afspoelen met water.

Natuurlijk kunt u uw buiskap ook door ons laten reinigen, dat is snel en effectief. Uw buiskap ziet er na reiniging weer als nieuw uit. Als we zien dat reiniging voor uw buiskap helaas weinig soelaas meer biedt, dan zullen we u dat uiteraard ook zeggen. 

Het resultaat van het schoonmaken van buiskappen door onze experts is vaak verbluffend, zoals u in deze foto’s kunt zien:

Doek en stof voor buiskap

De keuze voor een kleur en soort doek voor uw buiskap heeft grote invloed op de uitstraling van de kap en uw boot. Ook de levensduur wordt hierdoor bepaald. Het is dus van belang om kwalitatief goede stoffen te gebruiken. Zeilmakerij De Vries Maritiem werkt nauw samen met verschillende stof leveranciers. Alleen de beste stoffen zijn goed genoeg voor ons. We werken samen met:
Sattler Yachtmaster
Sauleda Masacril
Weathermax

Buiskap voor Hanse, Bavaria, Dehler en nog vele anderen

Wij zijn trots om voor een aantal prachtige toonaangevende merken en clubs de huisleverancier te zijn als het gaat om buiskappen. We leveren prachtige buiskappen aan onder andere Hanse Yachts, Bavaria, Dehler Nederland, Vereniging voor toerzeilers en de Midgetclub. Heeft uw bedrijf of vereniging ook interesse om onze buiskappen tegen een gunstig tarief in grotere hoeveelheden af te nemen? Neem dan contact met ons op.