Bijna 200 jaar ervaring

Eigen haven in Lemmer

Onze mensen varen zelf ook: recreatief en wedstrijd

Biminitop

Een bimini top, ook wel biminitop, of gewoon kortweg bimini, is een zonnetent voor een boot. Deze tent bevindt zich in/boven de kuip, en beschermt de inzittenden tegen de zon. Ook houdt deze tent de ergste regen tegen. De top betreft alleen het bovenste gedeelte. 

Je ziet een biminitop vaak op een zeilboot, sloep of motorjacht.

Biminitop sloep

Een sloep vaart vaak met mooi weer. Bescherming tegen de zon is dan heel prettig, vooral op warme dagen. Het vergroot het comfort aan boord, en bovendien staat het erg gezellig. 

Onze zeilmakerij heeft een groot assortiment in soorten en kleuren doek. Omdat een biminitop heel bepalend is voor het uiterlijk van uw sloep, zorgen we voor een mooi aanbod in kleuren. We denken graag mee in de keuze voor materiaal en kleur, en hebben veel inspiratiemateriaal om uw keuze op te baseren.

Biminitop kruiser

Om de buitenruimte, de kuip, van een kruiser optimaal te kunnen benutten, wordt vaak een biminitop geïnstalleerd. Een kruiser heeft vaak een harde buiskap, een biminitop maakt de leefruimte groter en beschermt tegen de zon en regen. 

Voor kruisers maken wij geregeld volledige tenten die de kuip goed beschermen tegen weersinvloeden. Zie de pagina havententen voor meer informatie.  

Biminitop speedboot

Op een speedboot is vaak een biminitop aanwezig. De sterkte van de constructie is hier ontzettend belangrijk omdat de tent bij hoge snelheden veel krachten moet opvangen. Naast een biminitop heeft een speedboot meestal ook een buiskap voor het overkomende spatwater. 

Door de hoge vaarsnelheid van een speedboot merkt u vaak niet dat de zon fel schijnt, u koelt af door de langsstromende wind. Daarom is een bimini des te belangijker ter bescherming van de huid.  

Zeilmakerij De Vries Maritiem biedt een grote keuze in materialen aan, zo kunnen we altijd de juiste biminitop voor uw boot ontwerpen. 

Biminitop jacht

Voor of na een zeiltocht is bescherming tegen de zon heel prettig. Veel zeiljachten hebben een biminitop waardoor het heel prettig verblijven is in de kuip. De meeste bimini’s kunnen gewoon blijven staan tijdens het varen. Sommige zeilers vinden het prettig om een bimini te kunnen neerklappen. Daar heeft onze zeilmakerij allerlei oplossingen voor. 

Verschil biminitop en buiskap

Zoveel tenten en verschillende benamingen: het bootjargon is bij tenttypen zeer aanwezig! Wat is het verschil tussen een biminitop en een buiskap? Een biminitop betreft het bovenste gedeelte van een tent, het dak. De zijkanten van de tent zijn niet aanwezig. Een buiskap staat boven de ingang van de boot, en beschermt deze en de kuip tegen spray tijdens het varen en tegen regen. 

Meer bescherming tijdens het varen? 

De biminitop is alleen het bovenste gedeelte van een tent. Tijdens het varen wordt de regen minder goed tegengehouden doordat er geen zijschermen aanwezig zijn. Wilt u meer bescherming tegen de elementen? Denk dan aan een buiskap of kuiptent.