Buiskap

Bijna 200 jaar ervaring

Eigen haven in Lemmer

Onze mensen varen zelf ook: recreatief en wedstrijd

Sprayhood voor uw zeilboot, motorboot of sloep

Een sprayhood (ook wel buiskap genoemd) is onmisbaar voor zeiltochten met overkomend water, regen of wind. Een sprayhood biedt meerdere mogelijkheden want het beschermt u ook tegen felle zon. Zoekt u een sprayhood voor uw zeilboot, motorboot of sloep? Dan bent u bij ons aan het goede adres! In onze zeilmakerij hebben we al duizenden sprayhoods gemaakt. We denken daarom graag mee en horen graag al uw wensen.

Laat u ons weten welke functie uw sprayhood moet hebben? Gebruikt u de sprayhood bijvoorbeeld tegen de zon, wind of juist regen? Dan adviseren vervolgens over: 

  • Hoeveel ramen u nodig heeft
  • De bevestigingsmogelijkheden
  • De kleur en materiaal 

Wat is een sprayhood of buiskap?

Een sprayhood is een canvas overkoepeling dat door middel van een buizenframe als een tentje op uw boot staat. Het frame biedt bescherming tegen weer en wind. Doordat het regen, water, wind en zon tegenhoudt kunt u extra comfortabel zeilen. 

Wilt u graag de juiste sprayhood voor uw sloep, zeilboot of motorboot kopen? Lees dan snel verder hoe we u verder helpen. 

Een sprayhood kopen

De prijs van een sprayhood hangt van een aantal factoren af. Denk aan:

  • Materiaalkeuze
  • Vormgeving
  • Aantal ramen
  • Toevoeging van ritsen en bevestigingen

We bekijken de mogelijkheden van uw boot alsof het onze eigen boot is. We houden de prijzen voor de sprayhood in ons achterhoofd. Wanneer er veel maatwerk aan te pas komt, vertellen we u dat direct. Zo kunt u zelf bepalen of specifieke wensen het waard zijn. 

Stof en Doek voor uw sprayhood

De kleur en het type doek voor uw sprayhood heeft grote invloed op de uitstraling van de kap en uw boot. Daarnaast wordt de levensduur hier ook door bepaald. Het is dus belangrijk dat er kwalitatief goede stoffen gebruikt worden. Zeilmakerij De Vries Maritiem werkt nauw samen met meerdere stofleveranciers en we gebruiken alleen de allerbeste stoffen. We werken samen met: 

Sprayhood onderhouden

“Hoelang gaat een sprayhood mee?” Deze vraag horen we vaak. De levensduur verschilt. Dat komt door enerzijds de gebruikte materialen, en anderzijds door de blootstelling aan de elementen. Wie zijn sprayhood goed onderhoudt vergroot de levensduur. Daarom adviseren we om de sprayhood regelmatig schoon te maken met milde materialen. 

Reinigen van de sprayhood

Sprayhood opties en aanschaffen 

Wanneer u een sprayhood bestelt bespreken we als eerst hoe u de sprayhood wil gebruiken. Zeilt u intensief? Ligt uw boot vaak in de volle zon? Vaart u vaker op zoet of zout water? De antwoorden op deze vragen bepalen welk materiaal het beste past bij de sprayhood voor uw boot.

Vervolgens horen we uw wensen en ideeën over het ontwerp. Waar wilt u ramen, openingen en bimini’s hebben?  U kunt allerlei opties bedenken. Onze expert zeilmakers maken het allemaal waar in onze zeilmakerij. Ter inspiratie delen we enkele veel voorkomende wensen. 

Sprayhood met achtertent of kuiptent

Afhankelijk van de grootte van de boot passen we een buizenframe van 22 tot 35 mm roestvast staal toe. De kap kan worden uitgebreid met een aansluitende achtertent of kuiptent, die aan de buiskap geritst wordt. Deze uitbreiding heet ook wel een dekkleed. Met deze uitbreiding vergroot u de overdekte leefruimte in uw schip. 

Sprayhood met dakraam voor goed zicht

Het zou zonde zijn als uw sprayhood helemaal klaar en geïnstalleerd is, en u mist een raam voor goed zicht. Sommige zaken merkt u namelijk pas als het in gebruik is. Daarom denken we voor de productie al met u mee. We vragen bijvoorbeeld of u belangrijke instrumenten wil zien tijdens het zeilen, of de top van de mast. Dan kunnen we bijvoorbeeld in het plafond van de sprayhood nog dakraam maken. 

Sprayhood met extra grip voor houvast

Zoekt u een sprayhood met stevige houvast? Dan kunt u kiezen voor een sprayhood met rolbeugel, ook wel gripperbar. Deze stevige handgreep wordt gebruikt bij het in- of uitstappen van de kuip. Doordat we een uniek dubbelbeslag ontwikkeld hebben is de rolbeugel of gripperbar extra sterk en duurzaam. U kunt er ook voor kiezen om uw RVS gripperbar te bekleden met echt leer. Het zorgt voor een luxe uitstraling en een prettige grip. 

Opties van een sprayhood. Voorbeelden van ramen en ritsen op verschillende boten. Gemaakt door De Vries Maritiem, gevestigd in Lemmer.

Sprayhood schoonmaken: tips voor het beste resultaat

U kunt de levensduur van uw sprayhood verlengen én uw boot er netjes uit laten zien. We leggen u stapsgewijs uit hoe u de sprayhood goed kan schoonmaken. Gebruik als eerst een microvezel doek voor het schoonmaken van de raampjes. Gebruik een oplossing van water en een klein scheutje azijn. Ingrediënten die u vast in huis heeft. Belangrijk: gebruik geen wondersponzen voor de ramen! De sponsjes lijken effectief, maar ze halen een belangrijke coating van de ramen. Na elke zeiltrip op zout water spoelt u de sprayhood af met water. UV is schadelijk voor doek en ramen. Zorg dat de buiskap afgedekt wordt door een wintertent of zonnetent, wanneer mogelijk. 

Voorbeeld van een vieze en schoongemaakte sprayhood na onderhoud bij De Vries Maritiem, zeilmakerij in Lemmer

Heeft u weinig tijd? Dan reinigen wij de sprayhood voor u. Dat is snel, effectief en vakkundig. Uw sprayhood ziet er weer als nieuw uit. Als het reinigen van de sprayhood niet veel oplevert omdat uw materiaal in slechte staat is zullen we dat uiteraard zeggen. 

Tevreden klanten

Wij zijn trots om voor een aantal prachtige toonaangevende merken en clubs de huisleverancier te zijn als het gaat om sprayhoods. We leveren prachtige sprayhoods aan onder andere Hanse Yachts, Bavaria, Dehler Nederland, Vereniging voor toerzeilers en de Midgetclub. Heeft uw bedrijf of vereniging ook interesse om onze sprayhoods tegen een gunstig tarief in grotere hoeveelheden af te nemen? Neem dan contact met ons op.