Img 4524 5
Familie Ruiters in de Carieb

Vertrekkers onder Zeil: familie Ruiters

Wist je dat onze Zeilmakerij De Vries Maritiem is opgericht door een wereldzeiler? Marten Pietersz De Vries vestigde zich in 1823 in Lemmer, nadat hij jaren als zeilmaker aan boord van een windjammer de wereld over zeilde. We hebben nog steeds een grote passie voor wereldzeilers, en helpen deze graag met het beste materiaal en goed advies. Het is dus niet verwonderlijk dat we bekend staan als dé zeilmaker voor vertrekkers! En daarom zetten we regelmatig vertrekkers in de spotlights. Voor deze blog spraken we met familie Ruiters uit Kampen.

Al jaren is hij werkzaam in de watersport. De laatste jaren voorziet hij vele vertrekkersboten van nieuwe verstaging. De eigen droom wordt steeds verder gevoed en op een gegeven moment besluiten Merijn Ruiters, zijn vrouw Mirjam en dochter Sophie (15 jaar): we gaan nu! Een perfect moment is er nooit: Corona, nog niet met pensioen kunnen, een deel van het gezin blijft thuis… maar toch, de kogel is door de kerk!

Die keuze heeft goed uitgepakt: de avonturiers zijn via de Europese kust overgestoken naar de Carieb vanaf de Canarische eilanden. Daar genieten ze nu van hun laatste maanden in de zon, voordat ze weer naar Nederland terugkeren.

Even voorstellen: familie Ruiters uit Kampen woont al 3 jaar aan boord
Het wonen op de boot is voor dit gezin niet nieuw. Merijn en Mirjam besloten 3 jaar geleden om hun huis te verkopen en op hun nieuwe zeilschip, een Hanse 455, te gaan wonen. Gewoon in Nederland. Uiteraard met het oog op hun gedroomde zeilreis: een rondje Carieb. Het wonen aan boord bevalt zeer goed. “We hebben de boot langzamerhand klaargemaakt voor de reis, maar ook gewoon voor het prettig leven aan boord in Nederland. We kunnen nu overal zelfvoorzienend wonen met onze watermaker, windmolen en zonnepanelen.”

Ankeren in Nederland, dat is een goed bewaard geheim, vindt Merijn. “Je bent zo lekker vrij, er is niemand naast je. We liggen het voor- en najaar in de haven. Onze favoriete ankerplekken zijn in Enkhuizen, bij de Compagnieshaven, en bij het Gemaal in Medemblik. We gaan ook vaak naar het Ketelmeer omdat onze ligplek in Kampen is. Ideaal voor als het te druk is op het IJsselmeer.” Op de vraag waarom er in Nederland niet meer geankerd wordt, antwoordt Merijn: “De meeste mensen hebben niet zoveel vertrouwen in hun eigen ankerkwaliteiten, het wordt te weinig geoefend. Zonde! Want ankeren in Nederland is echt erg gaaf. Goed kunnen ankeren is trouwens heel erg belangrijk op onze reis.”

De knoop doorhakken: hoe doe je dat in deze tijd?
Nee, een perfect moment is er nooit. “We wisten dat we dit ooit wilden gaan doen. Maar dan de vraag: wanneer? Mirjam gaf er in eerste instantie de voorkeur aan te wachten totdat we konden stoppen met werken. Maar als we langer zouden wachten, dan komen er weer andere belemmeringen: de zorg voor ouders, of wie weet kleinkinderen. Of misschien zou onze jongste dochter dan ook niet meer mee willen. De oudste heeft helaas besloten om thuis te blijven. En dan is er natuurlijk nu ook nog eens Corona. Daar hebben we uiteindelijk helemaal niet veel last van gehad, relatief gezien. We zijn blij dat we nu zijn gegaan, het heeft goed uitgepakt! We zullen als we terug zijn in Nederland écht wel weer hard aan het werk moeten, maar wel op een andere manier! Je kijk op het leven verandert absoluut door zo’n reis.”

De oversteek: bijna rechtsomkeer gemaakt
“Toen we los gooiden in Tenerife dacht ik: waar zijn we godsnaam aan begonnen! Ik heb echt nog even getwijfeld, dat zie je ook op onze track: we voeren terug. De twee dames aan boord hebben me er doorheen getrokken. Onze overtocht duurde lang, 18 dagen, 2700 mijl, maar het was de perfecte trip uiteindelijk”, vertelt Merijn over de overtocht van de Canarische eilanden naar de Carieb.

Wat maakte het voor hem spannend? “Enerzijds omdat onze oudste dochter thuis zat in Nederland, en wij met de rest van het gezin aan boord. Anderzijds voel je grote verantwoordelijkheden: je moet de boel heel houden. 3 weken lang je eigen bonen doppen, de angst dat er iets stuk gaat… dat gevoel ging gelukkig na een paar dagen wel weg. Dan kun je ook niet meer terug.” Gelukkig heeft de goede voorbereiding zijn vruchten afgeworpen en hebben ze geen schade opgelopen.

Waarom hebben jullie gekozen voor Zeilmakerij De Vries Maritiem?
“Ik zeil al sinds dat ik 4 jaar oud ben, en mijn ouders kochten alle materialen al bij Zeilmakerij De Vries (Maritiem). Ze leveren prima kwaliteit, goede strakke kappen. Ze staan bekend als goede zeilmaker. We hebben voor alle schepen die we gehad hebben, producten bij hen besteld. Ook voor onze Dehlers bestelden we veelal bij De Vries Maritiem. Ze luisteren goed naar je wensen, denken mee en hebben oog voor detail. Het gaat echt heel veel jaren mee. En als er iets fout is, dan herstellen ze het zonder gedoe.”

Wat valt jou op aan Zeilmakerij De Vries Maritiem, als expert in de watersportwereld?
“Watersportbedrijven in Nederland zijn soms wat traag in het reageren op contactverzoeken. Soms hoor je zelfs nooit wat terug. Dat kan gebeuren, want de watersport heeft het nu megadruk. Maar als klant wil je snel geholpen worden en dat gebeurt bij Zeilmakerij De Vries Maritiem. Zelf werk ik ook altijd met die instelling. Afspraken nakomen is uiteindelijk klantenbinding.”

Verder is Merijn onder de indruk van alle verbeteringen die zijn doorgevoerd aan het pand in Lemmer. “Ze gaan met hun tijd mee!”

Buiskap, bimini top, huik, en… pyjama’s van Zeilmakerij De Vries Maritiem
De familie heeft een boel producten van onze zeilmakerij op hun schip: een buiskap met verlenging, een biminitop met verlenging, een rolfokhoes, hoezen voor over de stuurstand, een hoes voor de buitenboordmotor, een hoes voor de rubberboot… “En een pyjama en canvas onderbroek, maar die hebben we nooit aan”, grapt Merijn.

“Alle producten bevallen helemaal prima, het is zoals het moet zijn. Het past, het rammelt niet. Ik kan er verder niks over zeggen!”

Wat staat er nog op de verlanglijst? “De weekmakers gaan uit de rand van het raam van de buiskap, dus we moeten nieuwe ramen. De zon maakt alles kapot. Daar gaan we bij thuiskomst mee aan de slag.”

Tips voor andere vertrekkers?

  • Een hoes voor je bijboot (dinghy) beschermt je bootje, echt onmisbaar.

  • De biminitop is een must, de zon is heel fel in de Carieb.

  • Screens aan de zijkant van de bimini zijn aan te raden als extra zonbescherming.

  • Een regenscherm voor over de luiken zodat je ze ‘s nachts open kunt houden bij regen. De Caribische stortregens zijn plots en hevig!