Hoe onderhoud en monteer ik mijn boottent
De montage
Een boottent monteren lijkt soms heel ingewikkeld. De juiste volgorde aanhouden bij het monteren maakt dit klusje een stuk makkelijker. Wij raden de volgende stappen aan voor het installeren van een buiskap en achtertent:
Monteren buiskap
- Start aan de voorkant van de tent met de knoppen vastzetten of het invoeren van de pees in de rail
- Leg de buiskap over de framedelen
- Bevestig de hoezen om het frame door de ritsen te sluiten
- Maak de spanbanden van de zijkant vast en trek deze zover aan totdat de rest van de knoppen in de buurt van de bevestigingspunten komen
- Zet de resterende knoppen vast
Wilt u de buiskap demonteren? Volg dan dit stappenplan in omgekeerde volgorde.
Monteren achtertent/haventent
- Bevestig de koppelritsen tussen de buiskap en de achtertent. Sluit de ritsen tot de hoeken
- Zet het frame klaar op het voetbeslag
- Leg de achtertent over het frame en sluit de hoes om het frame met de rits
- Maak de spanbanden aan de achterzijde vast en trek deze zover aan dat de knoppen in de buurt komen van de bevestigingspunten
- Sluit de knoppen
- Sluit de ritsen
De achtertent demonteren? Volg dan deze stappen in omgekeerde volgorde, waarbij u na het openen van de ritsen de beide zijkanten en achterkant op het dak legt. Vervolgens kunt u na het los maken van de rits om het frame de achtertent naar de buiskap oprollen en de achtertent op het dak van de buiskap leggen. Zo krijgt u een netjes en compact pakket.
Hoe onderhoud ik doek, stiksels, ritsen en ramen?
Iedereen wil graag zo lang mogelijk plezier van een buiskap of boottent. U wilt dat deze er mooi uitziet en lang meegaat. We geven u graag de volgende onderhoudstips:
Schoonmaken en onderhoud van doek
Lichte verontreiniging en vuil haalt u weg met lauwwarm water en een zachte borstel. Gebruik nooit gewone zepen (en ook geen groene zeep). Dit is niet nodig, het doet meer kwaad dan goed.
Zwaardere verontreinigingen kunt u behandelen met een speciale tent shampoo. Maak de buiskap goed nat door deze in lauw warm water onder te dompelen, en breng de shampoo aan. Spoel deze goed af. Na een behandeling met een dergelijke shampoo is het noodzakelijk de buiskap te impregneren met een speciaal impregneermiddel voor tenten.
Na elke 2 tot 3 jaar is het advies de tent professioneel te laten reinigen en te impregneren. Hiermee geeft u de kap een flinke opknapbeurt en zal de tent langer mee gaan en weer echt schoon zijn. Door het impregneren rollen de regendruppels weer van de kap of tent af. Tijdens deze onderhoudsbeurt kijken we direct de naden na en repareren deze waar noodzakelijk.
Stiksels beschermen
Met name de stiksels die vaak en lang in de zon staan, onder spanning, gaan als eerste kapot. Wanneer dat gebeurt is het raadzaam de kap naar de zeilmakerij te brengen. Wij kijken de kap uitgebreid na en beoordelen deze. Waarschijnlijk zijn er meerdere stiksels kapot, we kunnen deze vaak opnieuw stikken. Doe dit op tijd om grotere schade te voorkomen.
Ritsen goed laten bewegen
Ritsen vragen in principe geen onderhoud anders dan de ritsen schoon en corrosievrij te houden, vooral bij het varen op zout water. Ritsen die langdurig niet gebruikt worden (zoals de ritsen bij de frames) dienen minimaal 4 x per jaar even gebruikt te worden door ze een aantal keer heen en weer te halen. Dit om de ritsen soepel te houden. Indien noodzakelijk kunnen ritsen ingespoten worden met een teflon of PTFE spray (zonder olie en zonder siliconen!)
Boottenten in de winter
Om zo lang mogelijk van uw canvasmaterialen te kunnen genieten, is het advies deze gedurende de winter van boord te halen en deze schoon en droog te bewaren. Zorg ervoor dat het raamfolie niet knikt, dit kan de raampjes beschadigen. Leg geen gewicht op de tent of kap en plaats indien mogelijk, een deken tussen de ramen.
Voorkom witte waas op ramen
Mooie, heldere en schone ramen zorgen voor een frisse en nette aanblik. De raampjes in een tent zijn kwetsbaar en moeten daarom met zorg behandeld worden. U bent vast bekend met de ‘witte waas’ op raampjes in een boottent. Hoe voorkomt u dit?
Aan de buitenzijde van het raam zit een beschermlaag. Het UV in zonlicht beschadigd deze laag helaas. Zodra de beschermlaag is aangetast komen de weekmakers in het folie naar het oppervlakte en ontstaat er een waas op het raam. Als dit proces nog verder doorgaat, wordt het raamplastic bruin en hard en breekbaar. Dit proces is helaas onomkeerbaar. Als de beschermlaag is verdwenen, zijn nieuwe ramen de enige echte oplossing, reinigen of poetsen helpt helaas niet.
Het is dus heel belangrijk om de beschermlaag in stand te houden! Dit doet u door minimaal 2x per seizoen de ramen met licht vochtige schone doek af te nemen, droog te maken en in te sprayen met Vuplex. Poets de Vuplex spray uit met een niet- pluizende, zachte doek. Zo blijven uw ramen pachtig helder en verlengd u bovendien de levensduur van uw ramen doordat de weekmakers veilig opgesloten blijven.
Nieuwe tent niet neerklappen
Na montage moet een nieuw canvas product eerst een aantal weken in model komen. Het heeft de voorkeur de kap/tent te laten staan en niet neer te klappen, zodat deze zich naar de juiste vorm kan zetten.
Nieuwe tent lekt? geen paniek!
Tijdens de eerste regenbuien kan de nieuwe tent een beetje lekken, dit komt door het stikken. Na korte tijd onder invloed van de weersomstandigheden trekken de stikselgaatjes dicht en zullen deze vanzelf niet meer lekken.
Wij wensen u veel vaarplezier!