“We gaan bijna 1,5 knoop harder!”

“We gaan bijna 1,5 knoop harder!” 

Anton Waard

Even kletsen bij ons in de haven in Lemmer

Vorige zomer ontmoetten we Anton bij toeval in onze haven in Lemmer. Hij kwam net van het water af en we bespraken de zeiltocht die hij met zijn gezin had gemaakt. Een heerlijk windje, en met 21 graden was het een perfecte dag.

Klapperend zeil en (te) veel helling

Alleen… Anton vroeg zich af wat de conditie van zijn zeilen was. Hij heeft zijn boot 5 jaar geleden gekocht, en de leeftijd van de zeilen was onbekend. Af en toe ervaart hij een vervelend klapperend zeil, onder bepaalde koersen en bij een bepaald aantal knopen. Daarnaast helt de boot wel erg snel, en dat vindt vooral zijn vrouw onprettig.

“Ons zeil klappert bij een bepaalde snelheid, dat is niet prettig. En we gaan behoorlijk scheef, vooral mijn vrouw vindt dat onprettig.”

Anton Waard

Oorzaak: natuurlijke slijtage zeil

Anton vertelde ons deze zaken, en bij ons ging er uiteraard gelijk een belletje rinkelen. Dit klinkt als een zeil dat op het einde van zijn leven is. Door lang en/of intensief gebruik raakt een zeil langzaam ‘uitgezeild’. Het doek gaat boller staan, daardoor helt de boot sneller. De performance neemt langzaam af, dat is nu eenmaal het natuurlijke verval van ieder zeil.

Binnen 3 weken nieuwe zeilen

Omdat het schip bij ons in de haven lag, hebben we gelijk een offerte opgesteld. Anton besloot hiermee akkoord te gaan, en in 3 weken ontving Anton zijn nieuwe zeilen.

1,5 knoop harder en minder helling

Onze expert Johan heeft met Anton de nieuwe zeilen getest, en al tijdens de eerste zeiltocht zeilde het schip 1,5 knoop harder! En Anton’s vrouw was ook tevreden: het schip helde een stuk minder.

Ook vrijblijvend advies?

Wilt u ook weten hoe de conditie van uw zeilen is? Neem contact met ons op en we stellen vrijblijvend een offerte voor u op.

Op zoek naar een grootzeil?