Ruben1 1

Zonnepanelen, nieuwe haven én een baby: dit gebeurde er bij Zeilmakerij De Vries Maritiem in 2019

2019 is bijna voltooid… een mooi moment om eens terug te blikken op het afgelopen jaar. We besloten onze directeur Ruben Hoekstra eens het hemd van het lijf te vragen over hoe hij afgelopen jaar heeft beleefd. Van geboortes en samenwonen, tot zonnepanelen en een nieuwe haven… we delen graag ons jaar met jullie!

Ruben, we kijken terug op een bijzonder jaar. Wat waren voor jou de 3 hoogtepunten voor onze zeilmakerij?

Dit jaar was ontzettend druk, zowel qua orders als qua bedrijfsvoering. We kunnen met trots melden dat we met 14 ervaren en 2 nieuwe medewerkers in het management team een recordomzet hebben geboekt en er heerst een fantastische sfeer.

Naast dit mooie resultaat hebben we grote stappen gezet voor de toekomstbestendigheid van ons bedrijf. We hebben ons pand en onze haven een fikse refit gegeven en verduurzaamd. We kunnen het dubbele aantal schepen kwijt, het pand is veel energiezuiniger geworden en ziet er bovendien weer fantastisch uit.

Als 3e punt zie ik de lancering van onze nieuwe website en huisstijl. Je ziet dat dit nu al zijn vruchten afwerpt. Onze klanten weten ons beter te vinden en worden beter bediend van de informatie die ze zoeken. Bovendien is het aanvragen van een offerte nu binnen een paar muisklikken gebeurd, ideaal.

Waren er ook mindere momenten? 

Ja zeker. Met zoveel veranderingen ontkom je daar niet aan, niet alles gaat altijd goed. De verbouwing, zowel binnen en buiten, had een enorme impact die we wat onderschat hadden. Voor de medewerkers en mijzelf was dit soms echt te veel. Ik merkte dat ik soms met teveel dingen tegelijkertijd bezig was. Het is dan zaak om focus te behouden. Dat heeft uiteindelijk tot goed resultaat geleid, en we hebben er veel van geleerd.

Kun je daar wat meer over vertellen: wat waren belangrijke lessen die jullie geleerd hebben?

Focus is heel belangrijk, dat hebben we ervaren. We hebben een duidelijke missie, visie en kernwaarden, deze hebben we afgelopen jaar meer centraal gezet en als basis voor de prioritering gebruikt. We bespreken regelmatig: wat is belangrijk en wat kunnen we even op de ‘parkeerplaats zetten’. 

Wat ik ook (opnieuw) heb geleerd is dat je je mensen aandacht moet geven. En die verdienen ze! Soms meer dan dat je in eerste instantie bedenkt.

Sinds

Welke onverwachte dingen zijn er gebeurd?

We hebben meer vruchten geplukt van al ons harde werk, dan dat we hadden verwacht! We zijn al twee jaar actief aan het verbeteren. We verwachtten dit jaar een stevige groei, en hebben dat zelfs overtroffen.

Even terugkomend op die duurzaamheid: wat hebben jullie gedaan?

We streven ernaar om in 2021 volledig energieneutraal te zijn. Om dat te bereiken, hebben we afgelopen jaar: 

  1. 160 zonnepanelen op het dak geplaatst
  2. het pand volledig geïsoleerd en overal dubbel glas gezet
  3. warmtepomp geïnstalleerd. 

Daarnaast hebben we ons wagenpark vernieuwd met zuinigere auto’s, waarvan 2 elektrisch.

Wat hebben jullie gedaan aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

We stimuleren medewerkers mee te denken over duurzaamheid. 1 van onze kernwaarden is een Gezonde toekomst. Hiermee focussen we op een gezond leefklimaat voor ons en onze kinderen. We willen dat onze medewerkers zich gezond en prettig voelen. Zeilmakerij De Vries Maritiem moet een fijne plek zijn om te werken. Daarnaast bestaan we nu bijna 200 jaar. Een Gezonde toekomst betekent ook dat we focussen op financiële gezondheid van ons bedrijf. 

Hoe heeft het personeel 2019 ervaren? Zijn er bijzondere dingen te melden?

Onze Dennis heeft een prachtig kind gekregen. Rinke woont sinds kort samen met zijn vriendin in hun nieuwe huis. Johan heeft de reis van zijn leven gehad, hij is met zijn familie een maand naar Canada geweest. En Sander en zijn vriendin hebben een datum geprikt voor hun zeilreis rond de wereld.

We hebben regelmatig samen gebarbecued en ons jaarlijkse favoriete evenement ‘Het Dickens festijn’ was een groot succes. Elk jaar staan we daar weer alsof het 200 jaar geleden is. Ons personeel trekt deze kar helemaal zelf, prachtig om te zien! 

Zijn jullie als bedrijf zelf het water nog op geweest om te varen?

Het was een hectisch jaar, het was veel drukker dan verwacht. Helaas is dat dit jaar niet gelukt. Gelukkig hebben velen van ons privé wel mooie tochten gemaakt en deelgenomen aan wedstrijden.

Welke goede voornemens hebben jullie voor 2020?

Wij willen meer inzetten op hergebruik en het recyclen van de producten waar we mee werken.

Daarnaast willen we optimaal gebruik maken van ons nieuwe management systeem zodat we nog beter met onze klanten communiceren. We willen nog beter laten zien wat voor prachtige zeilen we maken. En we zullen onze producten blijven verbeteren met nieuwe technieken en door goed te luisteren naar de wensen van onze klant.

Welke bijzonderheden voor 2020 kunnen jullie delen?

De afgelopen 30 jaar zijn wij trouwe deelnemer geweest van Boot Düsseldorf. Helaas gaat hier wat in veranderen. De opbrengsten staan niet meer in verhouding tot de kosten en daarom passen we onze plannen aan. 

Stel je voor dat het december 2020 is, een jaar later: wat hoop je dan te kunnen delen als terugblik?

Ik hoop dat zowel het personeel en ikzelf net zo gelukkig terugkijken op 2020 als op 2019.  En we willen dat nog meer mensen de kwaliteit van onze producten gaan ervaren, zodat meer mensen tevreden het water opgaan.

Ruben3