Waarom een brandweerman en banketbakker werken als zeil- en canvasmaker bij Zeilmakerij De Vries Maritiem
Zeilmakerij De Vries Maritiem heeft het druk! Zo druk, dat er ruimte is voor 2 nieuwe zeil- en canvasmakers in het team. We hebben inmiddels 1 nieuwe collega, en we zoeken nog een 2e topper. Hoe ziet het werk van een zeil- en canvasmaker eruit? Voor wie is dit een droombaan, en wie kan beter iets anders zoeken? We interviewden Michel Bult en Rinke Akkerman over alle ins en outs van deze mooie baan.
Als je nog vragen hebt over hoe het is om dit werk te doen, of als je iemand kent of bent voor wie dit een droombaan is: neem snel contact met ons op!
Even voorstellen: brandweerman en banketbakker
We spreken Michel en Rinke als ze net terug zijn van het bezoek aan een zeilboot. Het is vrijdagmiddag, nog een paar uur voordat het weekend begint. Even voorstellen: met wie hebben we te maken? Michel en Rinke wonen beide in Friesland met hun gezin. Naast hun werk als zeil- en canvasmaker, hebben ze bijzondere kwaliteiten: Michel is in zijn vrije tijd actief bij de brandweer. Rinke is zijn carrière begonnen als banketbakker, maar heeft een carrièreswitch gemaakt door bij Zeilmakerij De Vries Maritiem te gaan werken. Rinke is dit jaar getrouwd, helaas met een klein feestje door alle maatregelen, maar hij is vastberaden om nog een groot feest te geven.
Wat doe je als zeil- en canvasmaker? Puzzelen, technisch inzicht, steeds verbeteren
“Ons werk bestaat uit twee delen, net zoals onze functie titel. Je maakt zowel zeilen als canvas. Canvas betekent: alle soorten boottenten zoals biminis, buiskappen en cabrio’s. Wij houden ons voornamelijk bezig met het maken van canvas en zijn hiervoor veel buiten. Als je zeilen maakt, zit je wat meer binnen, en ben je meer bezig met het daadwerkelijke naaien van de zeilen.”
De klant heeft in eerste instantie contact met het bureau van de zeilmakerij. Daar worden de wensen van de klant besproken en dit resulteert in een offerte. Daarna gaan Michel en Rinke aan de slag. Soms heeft een klant hele specifieke wensen en wil hij of zij dit graag met de zeilmakers zelf doorspreken; dat kan altijd. Ook bellen Rinke en Michel regelmatig met de klant voor extra toelichting of verduidelijking. “We bellen liever 2 keer te veel met de klant, dan 1 keer te weinig. Het moet gewoon goed.”
Michel licht toe: “We hebben veel contact met de klant, en je kunt je creativiteit in dit vak kwijt. Je bent bezig om oplossingen te bedenken voor schijnbaar onmogelijke taken. De klant tevreden maken, dat is het doel. Soms is dat puzzelen, maar meestal valt het wel mee.”
De bouw van canvas begint bij het frame. Rinke en Michel kijken naar de vorm van de tent, de opbouw en lijn van de boot. Wat staat mooi, wat kan er wel en niet. Dat kruisen ze met de wensen van de klant, en zo ontstaat het definitieve ontwerp. “Soms zijn de initiële wensen van de klant onmogelijk, dan leggen we uit wat er wel mogelijk is. Vaak is de klant blij verrast met de nieuwe mogelijkheid en horen we “he ja, zo kan het ook!”. Dan hebben we de puzzel opgelost”, aldus Rinke.
“Je bent steeds aan het nadenken hoe het nog beter kan. Hoe kan het strakker, makkelijker en mooier. We zijn continue bezig met verbeteringen.”
Wat als je nog geen zeil- en canvasmaker bent?
Er bestaat geen opleiding tot zeil- en canvasmaker, dus misschien vraag je je af: hoe wórd je dat dan?! Rinke: “Ik heb een opleiding gevolgd tot banketbakker. En toen zag ik de vacature voor leerling zeil- en canvasmaker. Ik dacht gelijk: dat is wat voor mij! Je leert het beroep op de werkvloer, van je collega’s en leidinggevenden. Een heel bijzonder proces, en ook best moeilijk soms. Er komt veel op je af. Ik vond het vanaf dag 1 al geweldig en kon niet wachten om zelfstandig op pad te gaan. Ja, je gaat een paar keer op je muil, maar daardoor leer je het wel echt goed. Je krijgt steeds meer vrijheid, en je blijft leren. Regelmatig sparren we over moeilijke ontwerpen en zo houden we elkaar scherp.”
Het leukst aan deze baan: vrijheid, veel buiten, afwisseling en creatief bezig zijn
“Je hebt heel veel vrijheid en je bent vaak buiten. Dat had ik ook in mijn militaire werk, en dat bevalt me goed. Het is heerlijk om op pad te zijn”, aldus Michel. Rinke is heel blij met de ruimte voor creativiteit: “Als banketbakker kon ik mijn creativiteit kwijt in de combinatie van smaken. Nu doe ik dat met verschillende materialen! Voor mij echt een gouden zet.”
Wat betekent dat concreet; veel vrijheid? “Ons management staat heel erg open voor nieuwe ideeën. Er is veel tijd en aandacht voor het leren van nieuwe vaardigheden, bijvoorbeeld omgaan met een nieuw apparaat zoals Prodim waarmee we meer digitaal kunnen werken. We bedenken en ontwikkelen alles zelf, want er is geen school of opleiding voor dit beroep. Als iets wat we hebben bedacht goed werkt, is dat heel gaaf!”, aldus Rinke.
“Elke dag zijn we met iets anders bezig, er is geen dag hetzelfde. De blije klanten, soms geuit in mailtjes. Daar doen we het voor!”, antwoord Michel op de vraag waarom hij dit werk zo leuk vindt.
Natuurlijk ook mindere kanten: soms veel druk of een schijnbaar onmogelijke klus
Elke baan heeft mindere kanten. Wat vinden Michel en Rinke minder leuk aan hun werk? “Als er iets mis gaat”, vertelt Rinke, “als we dingen tegenkomen waarvan we niet weten hoe we het moeten oplossen. Iets heel lastigs, of te veel druk, dat is niet fijn. Je wilt het gewoon op tijd af hebben, en als het niet meezit, dan zit het ook écht even niet mee.” Hoe gaat hij daarmee om? “Even tot 10 tellen en veel overleggen, er is altijd wel een oplossing.”
Michel vertelt over zijn baalmomenten: “Als iets niet wordt zoals je wilt. Het is en blijft handwerk en verschillende soorten materiaal waar je mee werkt. Dat maakt het een ambacht, en soms gaat er wel eens iets niet helemaal volgens plan.”
Het meest bijzondere van afgelopen jaar: een boottent van 8 bij 4 meter!
Er komt geregeld een bijzonder verzoek binnen, wat het werk nog afwisselender maakt dan anders. Dit jaar voer er een rondvaartboot de privé-haven binnen bij Zeilmakerij De Vries Maritiem. “De eigenaren wonen aan boord en verhuren een deel van de boot. Ze wilden heel graag een overdekte buitenruimte voor hun gasten waar ze het ontbijt konden serveren. De afmetingen zijn wel even anders dan anders! Het werd een megatent van 8 bij 4 meter. Er waren veel speciale wensen, zoals het wegneembaar maken van het dak en de zijkanten. Dat was een flinke uitdaging, heel leerzaam. De klant dacht geweldig mee en is zeer tevreden met het eindresultaat. Ze nodigden ons uit voor een klein feestje aan boord na de oplevering!”
Koukleumen en watersport-haters: deze baan is wellicht niet jullie droombaan
Een baan moet bij je passen, dat is heel belangrijk voor je werkplezier. Voor wie is een baan als zeil- en canvasmaker ongeschikt? “Je moet wel wat interesse hebben voor de watersport”, vertelt Michel, “Ik ben door dit beroep de watersport in gerold, dat kan dus ook”.
“Af en toe moet je best een beetje doorzetten. Je bent wel eens iets aan het monteren op een schip in de regen en de kou, soms moet je het ijs even van de boot afbikken. We hadden dit jaar mazzel met het weer. Maar ook de zomer kan wel eens te warm zijn!”, vertelt Rinke.
En een klein mondje Duits spreken, dat komt ook goed van pas. Maar dat is geen vereiste. “Je leert het heel snel”, vertelt Rinke, “en veel Duitsers spreken ook wel wat Nederlands”.
Tot slot: waarom zeil- en canvasmaker worden bij Zeilmakerij De Vries Maritiem?
“Het team is heel hecht, en niet al te groot. Iedereen wil gewoon graag lekker samenwerken. Natuurlijk heeft iedereen z’n eigen taken, we weten goed van elkaar wie wat kan. We lachen veel, zelfs in een jaar als dit jaar. Dat is heel belangrijk”, aldus Michel. Rinke beaamt dit.
Ben jij enthousiast geworden over een baan als zeil- en canvasmaker na het lezen van dit interview? Of ken je iemand voor wie dit een droombaan is? Neem snel contact met ons op!