Zeilboten Sardinie 2022 2
fotocredit: Sonja Visser

De Vries Maritiem blikt terug op 2022: “Innovatie en lokale productie staan centraal” 

Wat waren de belangrijkste gebeurtenissen uit 2022 voor De Vries Maritiem? Eigenaar Ruben vertelt over de innovaties én hoogtepunten van het afgelopen jaar. Tegen welke uitdagingen liep de zeilmakerij aan? Wat verliep anders dan verwacht? We delen het graag met je in dit item.

Toename productie zeilen op eigen locatie

Wist je dat al onze zeilen op onze eigen locatie in Lemmer worden gemaakt? Veel producten, waaronder zeilen, worden in het buitenland gemaakt en naar Nederland vervoerd. De productiekosten zijn dan vaak lager, maar het gaat ten koste van de kwaliteit. “Goedkoop is duurkoop” geldt vaak voor buitenlandse zeilen. Daarnaast zijn de zeilen die wij in eigen huis maken een stuk beter voor het milieu. We hebben minder transport nodig en we produceren zo duurzaam mogelijk. Hierdoor zien wij een behoorlijke toename in het aantal opdrachten voor zeilen. Onze klanten waarderen ook het persoonlijke contact in onze zeilmakerij. Specifieke wensen, maatwerk en de kwaliteit en levensduur van onze zeilen worden dan uitgebreid besproken. Doek en stiksel zijn bij De Vries Maritiem van de hoogste kwaliteit. Ben je benieuwd naar onze zeilen? Je bent hier van harte welkom, jouw vaarplezier staat bij ons voorop! 

Nieuwe innovatie machine: 3D Scanner voor perfect meetresultaat

Doordat de productie op onze eigen locatie in Lemmer plaatsvindt is onze zeilmakerij hierop ingericht. De 3D scanner is in 2022 geïntroduceerd en daarmee heeft De Vries Maritiem grote stappen gezet als het gaat om efficiëntie. “De machine zorgt voor perfecte meetresultaten waardoor canvas producten nog preciezer en efficiënter gemaakt worden” legt Ruben uit. “We verbeteren de kwaliteit van tenten en kappen waardoor de klant nog meer plezier en gemak heeft van deze producten. Daarnaast maken de innovaties het mogelijk om specialistisch seriewerk te leveren. Vooral zakelijke klanten weten ons hiervoor goed te vinden. Al met al zit er continuïteit in de opdrachten en krijgen we te horen dat we vakmanschap leveren. Hier zijn we natuurlijk trots op!”  

Groei op de werkvloer: 2 collega’s ronden interne opleiding af

Niet alleen de klanten groeien, ook twee personeelsleden hebben de interne opleiding afgerond. “We verankeren onze kennis door personeelsleden intern op te leiden. Daarnaast hebben we er een nieuwe zeilmaker bij. We groeien hard en zoeken momenteel nog twee nieuwe collega’s: een ervaren zeilmaker en een leerling.” De interne opleiding bij de zeilmakerij leert nieuwe collega’s de fijne kneepjes van het vakmanschap zodat het ambacht continu wordt doorgegeven. Ons bedrijf bestaat uit een fusie tussen 2 zeilmakerijen en naast interne groei, staan we open voor samenwerkingen met of overnames van een collega zeilmakerij. 

Uitdagingen rondom levertijden
“Het afgelopen jaar kende naast innovatie ook levertijden een uitdaging. Zo was het af en toe spannend of we op tijd konden leveren aan nieuwe en bestaande klanten in verband met slecht te verkrijgen materialen. Dit is uiteindelijk opgelost door een hogere voorraad aan te houden.”   

Expeditie Groenland: “We hebben echt alles op alles gezet. Het is gelukt!”

Een van onze hoogtepunten uit 2022: een spoedbestelling naar Groenland. 

De Vries Maritiem kreeg afgelopen voorjaar een telefoontje met de vraag of er met spoed knalrode zeilen gemaakt konden worden voor de reis van avonturiers. “We hebben echt alles op alles gezet om dit te realiseren. Het is ons gelukt! Het team heeft ervoor gezorgd dat binnen 10 dagen de knalrode zeilen in Groenland waren” Deze rode zeilen worden gebruikt om mooie plaatjes te maken. De foto’s van de rode zeilen en de boot in deze prachtige omgeving zijn werkelijk onbeschrijfelijk mooi geworden.

Onze collega Johan en zijn vrouw Yvonne zijn een gedeelte van deze expeditie in Groenland mee aan boord geweest. De zeilers en expeditieleden wilden zichtbaar maken dat het gebied (Disko Bay bij Ilulissat in West Groenland) erg kwetsbaar is. De foto’s zijn mede bedoeld om in beeld te brengen hoe prachtig het gebied is en hoe belangrijk het is om zuinig met onze aarde om te gaan. Wij proberen met onze kernwaarde ‘Gezonde Toekomst’ onze footprint van de producten die we maken ook zo klein mogelijk te houden. 

Sponsor van Sterke Yerke

Zeilmakerij De Vries Maritiem is sponsor van Sterke Yerke omdat de kernwaarden rondom duurzaamheid van beide organisaties naadloos op elkaar aansluiten. Voor het nieuwe vlot, de Sterke Yerke IV, heeft Zeilmakerij De Vries Maritiem nieuwe zeilen gemaakt. Dit vlot vraagt aandacht voor de ‘plastic soup’. Sterke Yerke zet watervervuiling namelijk op de kaart door bewustwording te creëren bij mensen. 

Toekomstperspectief van De Vries Maritiem in 2023: duurzaamheid

“Volgend jaar zetten we vol in op duurzaamheid en efficiëntie. We willen nog minder afval produceren en meer materialen recyclen. Optimaal omgaan met ingekochte materialen is daarbij key. We hebben ons productieproces zo ingericht dat het materiaalverbruik, en dus de ‘waste’, zo klein mogelijk is. Daarnaast zijn we van plan om door te gaan met energiebesparing. We hebben nog een klein stukje dak over waar precies nog een aantal zonnepanelen op passen. We gaan de ruimte optimaal benutten, laat de zon (en wind!) maar komen!” 

In het kader van duurzaamheid werken we tegenwoordig ook aan kappen voor elektrische sloepen. Het ontwerp- en productieproces van de kappen zijn zo efficiënt mogelijk ingericht zodat de footprint van elektrisch varen klein blijft.” Het is niet gek dat De Vries Maritiem sponsor is geworden van een project gericht op duurzaamheid. Studenten van de TU Delft ontwikkelen voor dit project boten op zonne-energie. “Een toekomst waarin alleen natuurlijke bronnen gebruikt worden om te varen zou natuurlijk geweldig zijn!”