Een jaar met een bomvolle agenda en verrassende innovaties

2021 zit er bijna op. Onze directeur Ruben werkt tot (bijna) het laatste moment van dit drukbezette jaar. Ook dit jaar zocht Nederland weer massaal de watersport op, dat begrijpen wij maar al te goed. Zelf waren we ook veel op het water te vinden. Hoe kijkt Ruben terug op dit jaar? We delen, net zoals de afgelopen jaren, een korte terugblik.

Complimenten voor ons team, we laten ons niet uit het veld slaan
“Wat ik als eerste uit wil spreken, zijn complimenten richting ons team. De inzet die onze mensen hebben laten zien, is buitengewoon. Iedereen is er altijd, er is nauwelijks ziekte. Corona maakte het natuurlijk voor onze mensen soms erg lastig, zeker voor onze medewerkers met kinderen. De flexibiliteit en creativiteit die zij hebben laten zien, dat is echt geweldig. Een hele grote dankjewel daarvoor! Samen hebben we een topjaar neergezet. We laten ons niet uit het veld slaan, dat hebben we ook dit jaar weer bewezen.”

Investering in technologie en automatisering
Wat zijn de belangrijkste technische innovaties? “We hebben een investering gedaan in een machine die computergestuurd buizen kan buigen voor kappen en tenten. Voorheen deden we dit met de hand, wat echt een ambachtelijke vaardigheid is. Daar waren we al goed in, maar nu wordt het nog strakker. We buigen nu op de millimeter nauwkeurig! Het digitale inmeten wat daarbij hoort, hebben we inmiddels ook goed onder de knie. Het team is enthousiast over deze nieuwe innovatie.”

Ook in 2022 nieuwe technologie aan boord
De volgende stap die de zeilmakerij gaat nemen in 2022, is de aanschaf van een 3D scanner voor de productie van canvas producten zoals tenten en kappen. “We kunnen hiermee in 2022 alle schepen en producten draadloos 3D inscannen. Hierbij krijgen we de perfecte meetresultaten en kunnen we producten nog preciezer maken.”

Een bijzonder project: zeilen voor de Rainbow Warrior van Greenpeace
Soms komen er projecten binnen die extra bijzonder zijn. Een van de bijzonderste projecten van afgelopen jaar was de refit van alle zeilen van de Rainbow Warrior van Greenpeace. Dit waren zeer grote en zware zeilen, en daardoor een zware, maar erg leuke klus.

Veel zeilen voor zeiljachten, productie in huis voor optimale kwaliteit
“Naast de zeilen voor dit grote schip, hebben we dit jaar heel veel zeilen gemaakt voor zeiljachten. We hebben ruime keuze voor ons klant, in doeksoort, snit, soorten systemen en persoonlijke wensen. Van dacron tot laminaat, van rolsysteem tot volledig doorgelat: we kunnen alles maken en denken graag mee over de juiste setup voor jouw jacht. We ontwerpen en maken alle zeilen zelf in huis, heel duurzaam en we hebben de volledige controle over de kwaliteit. Bovendien hebben we nooit leveringsproblemen, iets wat wereldwijd steeds belangrijker wordt door overzeese productie.”

Grote vraag naar Nederlandse zeilen, ook in 2022
“De stijgende vraag naar zeilen zien we ook voor 2022. We schroeven daarom de productie van zeilen flink op. De vraag naar zeilen is enorm, met name de vraag naar zeilen die in Nederland worden gemaakt. Een perfect model, met een degelijke afwerking. Geen zorgen over buitenlands transport. In 2022 investeren we ook in nieuwe machines voor de productie van de zeilen.”

Veel nieuwe medewerkers, team blijft groeien
Zeilmakerij De Vries Maritiem had dit jaar veel vacatures door de flinke vraag naar nieuwe zeilen en tenten. Zeil- en canvas-specialisten: die vind je niet zomaar. Gelukkig werd er zeer goed gereageerd op onze vacatures, en hebben we maar liefst 4 nieuwe medewerkers aangenomen. 2 met ervaring en 2 volgen nu een interne opleiding in ons mooie ambacht.

Weer nieuwe stappen in duurzaamheid: buiskappen die CO2 filteren!
Waar het in 2020 nog ‘nieuw’ voelde, alle stappen op het gebied van duurzaamheid, is dat dit jaar al bijna ‘gewoon’ geworden. De zonnepanelen draaien op volle toeren, onze zeilmakerij maakt op deze manier behoorlijk groene zeilen! Ook het elektrisch rijden is goed ontvangen, we hebben inmiddels 4 elektrische bedrijfsauto’s. Dit jaar zijn we begonnen met de recycling van onze restmaterialen. Ook kunnen we buiskappen maken van doek wat CO2 uit de lucht haalt. Hierover komend jaar meer!

Uiterlijke verbouwing pand afgerond, receptie vergroot
Wie de zeilmakerij recent heeft bezocht, heeft gezien dat de uiterlijke verbouwing van het pand nu ook echt afgerond is. Het lijkt alsof er een nieuw bedrijf staat! De gevel is strak en wit, het wagenpark staat fris bestickerd voor de deur, en het groen heeft mooi geworteld. Momenteel zijn we bezig met de verbouwing van de receptie van de zeilmakerij. Deze ruimte is vergroot en door het maken van een grote balie is het afgeven en ophalen van spullen nu makkelijker. Een bedrijf goed laten draaien en tegelijkertijd verbeteren, dat vraagt veel van het management en het team. We hebben hard gewerkt, en zijn trots op het resultaat dat we in 2021 hebben neergezet!

Wens voor komend jaar: geniet van ons mooie Nederland!
Tot slot, wat zou Ruben watersportend Nederland willen meegeven voor komend jaar? “Door Corona is iedereen natuurlijk gedwongen om meer thuis en meer in Nederland te verblijven. Hierdoor hebben meer mensen het mooie Nederland ontdekt. De mooie natuur en prachtige wateren. Ik hoop dat iedereen hier ook het komende jaar volop van zal blijven genieten. Een heel mooi 2022 gewenst!”

Fijne Feestdagen
Fijne Feestdagen