Zeilmakerij De Vries Maritiem blikt terug op Corona-jaar: “Veel aanpassingen gemaakt, uiteindelijk heel succesvol en innovatief jaar”

2020 vergeten we niet snel, alhoewel de meesten van ons dat waarschijnlijk wel zouden willen! We kijken toch even terug, want het is en blijft een bijzonder jaar. Hoe heeft Zeilmakerij De Vries Maritiem dit jaar ervaren? We vroegen het onze collega’s en directie. 

“Corona diende zich aan in maart. We hebben direct alle zeilen bijgezet om te kijken welke maatregelen we moesten nemen om zo goed mogelijk door te kunnen werken. Kijken naar de dingen die nog wel kunnen, dat stond centraal.”

Wat dat precies betekende? “We hebben het team opgesplitst en zijn in ploegen gaan werken om eventuele besmettingen te minimaliseren. Voor een aantal collega’s was het mogelijk om vanuit huis te werken. De openingstijden zijn verruimd en ophalen en brengen van zeilen en canvas kon bij de deur. Omdat alle werkplekken ruim zijn ingericht, met voldoende afstand tot elkaar, konden we na de zomervakantie weer volgens het normale rooster werken.”

Img 1777 3

Complimenten voor onze klanten

Onze klanten hebben zich heel flexibel getoond en afstand houden was dan ook geen probleem. Gelukkig hebben we in en rond ons pand meer dan voldoende ruimte. De afstemming over het wegbrengen en ophalen van zeilen verliep uiterst soepel, iedereen had begrip voor de situatie. 

Één klant heeft een blijvende indruk op ons, en andere haven bezoekers gemaakt. Tijdens de werkzaamheden aan een prachtige Tak Kotter, verbleef de eigenaar op zijn schip. Hij is servicemonteur en wilde graag wat doen tijdens zijn tijd in de haven bij ons. Zodoende besloot hij de motoren van onze klanten in de haven een gratis servicebeurt te geven. Dank voor dit prachtige gebaar!

Minder uitjes, inwerken lastig, maar toch ook meer rust

De meerderheid van ons team vond dit jaar niet heel leuk. De onzekerheden die ontstaan door corona zijn soms lastig om mee om te gaan. Ook was de communicatie best lastig tijdens de ploegendienst periode. Niet verwonderlijk: we moesten allemaal op een totaal nieuwe manier werken, dat is voor iedereen wennen. Ons team is gelukkig nog uitgebreid met nieuwe collega’s, dat is op zich heel mooi nieuws! Het levert natuurlijk wel een gekke start op, als je maar de helft van je nieuwe collega’s ziet. 

Dat je elkaar als collega’s minder spreekt, vonden we jammer. Sommige collega’s zie je weken niet door de opgestelde schema’s. Daarentegen hadden we met sommige collega’s juist weer intensiever contact wat als heel positief werd ervaren. Een collega vat het mooi samen: “Het heeft ons sterker gemaakt. Iedereen is positief, sfeer is goed en we weten dat we als team snel kunnen schakelen.”.

We hadden minder direct klantcontact, terwijl we daar normaal veel energie uit halen. Telefonisch hebben we onze klanten gelukkig wel vaker gesproken. 

Stiekem geven sommige collega’s ook toe dat minder uitstapjes, events en vrijwilligerswerk ook wel wat rust geeft. Die rust was misschien ook nodig na een aantal hele drukke jaren. 

De grootste uitdaging van 2020: tent voor grote rondvaartboot

We kijken niet zo snel op van welke schepen onze privé haven binnenvaren. Maar dit jaar werden we wel even verrast! Een grote rondvaartboot kwam naar onze zeilmakerij voor nieuwe tenten. Wat een mooie en uitdagende klus.

Het plan voor deze nieuwe tenten lag nog niet helemaal vast. Dat gebeurt wel vaker, we gaan meestal met de klant in overleg om de beste oplossing te vinden voor het schip. Een tent bedenk je zelf niet zomaar. In goed overleg kwamen er steeds nieuwe ideeën en tentdelen bij. We zijn trots op dit speciale product. 

Wederom zeilschip uitgerust voor lange reis

Elk jaar kloppen er een aantal schepen bij ons aan voor advies en materialen voor een lange zeilreis. We weten inmiddels welke materialen, zeilvormen en canvas het meest geschikt zijn voor zware belasting van zon, zee maar ook kou. Dit jaar mochten we een prachtige Colin Archer voorzien van een totaal nieuwe tuigage met nieuwe zeilen. Samen werden wensen werkelijkheid, wij vonden het erg bijzonder om een stuk van de voorpret mee te maken. 

Goed om te zien dat mensen hun zeildromen blijven najagen, zelfs in deze rare tijd!

Grootste verbeteringen in 2020: meer digitaal werken, minder afval, nieuwe materialen

Het leek wel of corona onze creativiteit en innovatievermogen een extra zetje heeft gegeven dit jaar. We maken nu gebruik van Proliner zodat we onze ontwerpen nog beter kunnen digitaliseren en uitwerken. Hierdoor gebruiken we minder mallenfolie, en hebben we veel minder afval. Ook kunnen we buiten bij slecht weer langer doorwerken.

Wat betreft ons productaanbod hebben we ook niet stilgezeten. We introduceerden een nieuw soort doek voor wintertenten: weathermax en top notch, in allerlei verschillende kleuren. Onze winterproductie is heel goed gegaan: we leverden een recordaantal wintertenten. 

A036be81 F734 4be1 A188 C8e434e8e20a 2

Uitdagingen voor 2021: nieuwe zeilmaker in ons team

Corona is nog niet voorbij, dus daar zullen we ook komend jaar weer mee om moeten gaan. Dat doen we met een groot vertrouwen, ons team heeft dit jaar zo’n veerkracht laten zien! 

Een van de grootste uitdagingen is het vinden van nog een nieuwe collega in ons canvas- en zeilmakers team. Mocht je iemand kennen die interesse heeft in de watersport, die werken met handen en hoofd graag combineert en die wel houdt van een uitdaging: dan horen we graag van je!

Waar we trots op zijn: onze flexibiliteit, nieuwe werkplekken, meer oog voor milieu

Als nuchtere Friezen spreken we niet zo snel uit waar we trots op zijn. Toch hebben we dat gesprek eens gevoerd, met elkaar, in de kantine. 

“De flexibiliteit van de collega’s toen we in ploegendienst moesten werken, iedereen kon snel schakelen en zijn werktijden aanpassen. Dat heeft grote indruk gemaakt op ons team. Je weet niet waar je toe in staat bent, totdat je voor het blok gezet wordt!” Een andere collega benoemde de nieuwe werkplekken met nieuwe tafels en naaimachines, ook iets waar we heel blij mee zijn. Wat ons ook trots maakt: we krijgen geregeld complimenten op de haven over onze producten.

Extra trots zijn we op de stappen die we hebben gezet ten bate van het milieu. We denken allemaal steeds ‘groener’, zelfs in deze bijzondere tijd. Het wagenpark is vervangen door zuinigere auto’s en er rijden nu 3 elektrische auto’s. De aanpassingen aan het pand hebben geleid tot een lagere energieconsumptie. 

Een collega vatte ons jaar prachtig samen: “Ik ben er trots op dat we zo goed zijn blijven draaien ondanks de veranderende wereld. De positiviteit tussen de collega’s en onze klanten is geweldig. We hebben weer mooie producten geleverd en klanten tevreden gemaakt.”

Slotwoord van de directie: flinke impact door corona, maar goed herpakt

Onze directie heeft ook teruggeblikt op afgelopen jaar: “We zijn voortvarend gestart in 2020 met het gebruik van Proliner en de aanschaf van ons nieuwe wagenpark met zuinigere auto’s. Toen kwam in maart de corona-klap, waardoor wij en iedereen om ons heen even met de rug tegen de muur stonden. Wat nu? Na goed intern overleg konden we in ploegen werken en waar nodig thuis. Ook hebben we de nodige maatregelen genomen inzake hygiëne. Klanten konden we helaas niet tot ons pand toelaten, maar de afhandeling bij de deur ging prima. Gelukkig konden veel klanten nog het water op en kunnen wij ons werk voortzetten.

Na een uitstekende zomer, waar een ieder toch heerlijk heeft kunnen genieten van het mooie weer, worden we weer op scherp gezet. Corona-cijfers stijgen weer. Wat een tegenvaller… 

Wij kunnen door een goede inrichting van de werkplekken gewoon onze werkzaamheden uitvoeren. We hebben mooie nieuwe ideeën voor de toekomst en hebben het team daarom uitgebreid met een productieleider. We kijken uit naar volgend jaar, waarin corona hopelijk slechts een bijrol zal spelen. We wensen een ieder mooie en warme feestdagen toe, en een gelukkig en gezond 2021!” 

Ruben Hoekstra en Bouwe Gert de Vries

Dank Eddy, Pierre, Tom, Rinke, Michel, Marko, Wieke, Jenny, Sylvia, Helmyn, Johan, Teun, Latifa, Doreen voor jullie openheid en mooie antwoorden!

Warme Feestdagen En Een Gezond 2021 2