Voorzeil

Voorzeilen zijn de motor van een zeiljacht. Een fok, genua, kluiver of kotterfok bepaald voor een groot gedeelte de snelheid van uw schip. Over het algemeen dient een voorzeil goed te kunnen presteren bij lichte wind maar dient u ook bij zware omstandigheden veilig in de haven te brengen. Voor de aanschaf hebben we te maken met een groot aantal factoren. Wij zullen onze praktijkervaringen met u delen en u voorzien van een passend advies.

Een genua moet met name voor de toerzeiler zo all-round mogelijk gebruikt kunnen worden zodat u onder slechte omstandigheden geen zeilwisselingen op het voordek hoeft uit te voeren. Bij het ene schip is een kleiner voorzeil gewenst, bij de ander is een grotere oppervlakte noodzakelijk om voldoende voortstuwend vermogen te genereren. Daarnaast zijn we afhankelijk van de lengte en locatie van de genua rail welke op uw schip is gemonteerd. Deze bepaald de maximale / minimale onderlijk lengte van het voorzeil.

Het is belangrijk om te weten of u een voorzeil middels stagleuvers wenst of dat u een rolreef systeem op uw schip heeft. Indien u een rolreefsysteem heeft is het goed om te weten welk merk en type op uw schip staat. Vervolgens zullen we advies geven over de snit van het voorzeil en zullen we keuzes gaan maken in het doek of laminaat en de mogelijke opties per voorzeil.

Uitvoeringen

Wij hebben verschillende uitvoeringen van een voorzeil: Rolfok, Rolgenua, Rolkotterfok, Rolkluiver, Fok, Genua, High aspect fok. Een voorzeil wordt standaard uitgevoerd met:

 • Lufftape (pees) aan het voorlijk (aangepast aan het rolsysteem) of leuvers aan het voorlijk
 • RVS perskous in de schoothoek (indien nodig versterkt met trekbanden
 • Trimlijn (reguleerlijn) met clamcleat in het achterlijk
 • Telltales vlak achter het voorlijk
 • Zeilzak

Mogelijke opties

 • 2 stel trim strepen (zodat het profiel van de genua beter zichtbaar is)
 • UV strook op achterlijk en onderlijk. (Alleen voor een rolfok / rolgenua)
 • Rolfokhoes
 • Shape tape (diepte correctie alleen voor rolfok / rolgenua)
 • Telltales met raampje zodat u de lei telltales beter kunt zien)
 • Korte latten in het achterlijk voor een keerfok of high aspect fok
 • Overige opties zijn op aanvraag verkrijgbaar

Voorzeil inmeten

Klik hieronder om het inmeet formulier te downloaden (.PDF). Vul de afmetingen in en stuur het naar info@zeilmakerijdevriesmaritiem.

voorzeil

Details


Beoordelingen

Zeiljacht Eugenio
Zeiljacht Eugenio
09:25 20 Jul 17
Super service !
harry Collin
harry Collin
18:50 27 Aug 18
Soms even wachten door de drukte bij het bedrijf maar dat is meer dan de moeite waard levert altijd vakwerk.
janet lutkemeier
janet lutkemeier
11:25 07 Jun 18
In eerste instantie waren we blij verrast dat jullie zo vlot een fok voor ons konden laten maken. De fok ziet er mooi en degelijk uit. Echter,. Het was raar dat de fok al weken bij jullie lag, maar dat er niet voor leuvers was gezorgd, waardoor wij pas begin juni, toen wij zelf belden bleek dat de fok klaar was. Ik heb zelf leuvers moeten regelen. Heel onhandig. Op de offerte staat dat er een zeilzak bijzou zitten. Die hebben wij niet gekregen. Het achterlijk zou ruim worden gesneden. Dit is niet gebeurd, bleek bij het hijsen.
Hennie Brink
Hennie Brink
10:06 04 Jun 18
De rolfokhoes en de grootzeilhuik zagen er goed uit. Alles paste ook perfect. De levering was op de afgesproken tijd gereed.
Skûtsje Hét statenjacht van Drachten
Skûtsje Hét statenjacht van Drachten
05:22 20 Mar 18
De betrokken vakmensen van De Vries Maritiem hebben ons wederom geweldig geholpen met het ontwerpen van een ‘kuiptent’ over ons skûtsje voor wanneer wij gasten aan boord hebben. Dit was geen makkelijke klus maar het resultaat is perfect. Daarnaast zijn alle kussens die zij speciaal voor ons schip gemaakt hebben, erg mooi geworden en passen precies op de eikenhouten banken in de kuip. Wij hebben ook vanuit onze bootmakelaardij al heel wat verschillende opdrachten aan De Vries Maritiem gegeven. Van buiskap tot volledig zeilplan. Niet voor niets is De Vries Maritiem onze vaste huis-zeilmakerij. De prijs is altijd goed en het resultaat is top. Maar vooral door het vakmanschap en de prettige omgang met deze mensen komen wij iedere keer weer terug. Ga zo door!!
Bekijk alle beoordelingen
Please check that this widget Facebook Reviews has a connected Facebook.