Historie Zeilmakerij De Vries Maritiem

Zeilmakerij De Vries Maritiem kent een bijzonder rijke Historie. In 1830 richtte Marten Pieterz De Vries Zeilmakerij De Vries op.  Niet wetend dat het bedrijf in 200 jaar zou uitgroeien tot een toonaangevende zeilmakerij dat nog steeds in handen is van de familie.

Waarom zeilen van
Zeilmakerij De Vries Maritiem
  • 1. Het beste advies vanuit jarenlange praktijkervaring
  • 2. Maatwerk zeilen volgens al uw specifieke wensen
  • 3. Bijna 200 jaar ervaring!
  • 4. 3 Jaar garantie op stand, materiaal en afwerking
  • 5. Kwaliteitszeilen voor een betaalbare prijs
Onze vakmensen staan garant voor een
productie van de beste kwaliteit.

Historie

1823 Marten Pietersz De Vries vestigt zich in Lemmer nadat hij jaren als zeilmaker aan boord van een windjammer de wereld over is gezeild en gaat in dienst als knecht zeilmaker bij Cornelis Rienksz Sleeswijk.

Marten Pietersz De Vries

1830 Zeilmakerij De Vries te Lemmer is rond 1830 opgericht door Marten Pietersz De Vries. Het bedrijf produceerde met name zeilen voor de molenwieken van molens, zeilen voor visser schepen en tjalken. Daarnaast werden zeilen getaand en werd het  touwwerk gemaakt. Tot slot leverde men teer.

1851 Zeilmakerij De Vries leverde de zeilen voor schoenerschip “Bertha Victoria”.

Historie Zeilmakerij De Vries Maritiem

Zeilmakerij De Vries

1901 Zeilmakerij De Vries verhuist naar de Polderdijk

verhuizing

1916 Levering voor de zeilen voor Logger IJmuiden 282. Het schip welke naar verluidt al na korte tijd naar de bodem is geschoten.

1930 Tjalken en visser schepen worden zo langzamerhand gemotoriseerd waardoor Zeilmakerij De Vries zich moet gaan richten op een andere markt. Daarnaast werd de Zuiderzee in 1932 afgesloten waardoor de visserij sterk afnam.

1940 Voor de familie De Rook worden de eerste jachtzeilen gemaakt. Gedurende de oorlog zijn er geen nieuwe zeilen gemaakt aangezien er geen doek leverbaar was. De zeilmakerij heeft zich volledig gericht op de reparatie van zeilen, doeken en kleden.

1954 De LE 50 (bouwjaar 1901) is een historische Lemster Aak waarvoor in 1954 Zeilmakerij De Vries de zeilen heeft gemaakt. In 2004 hebben we dit nogmaals mogen doen.

le50

Begin jaren ’60 begon de productie van polyester zeiljachten waardoor de watersport recreatie bereikbaar werd voor een groter publiek. Zeilmakerij de Vries heeft zich als een van de eerste bedrijven gericht op de pleziervaart door productie van dacron zeilen voor zeiljachten. In deze periode waren ongeveer 8 zeilmakers in dienst.

polyester

1970 Verhuizing naar de huidige locatie aan de Vuurtorenweg 1 te Lemmer.

Vuurtorenweg Lemmer

1972 Een nieuwe tijd met een nieuw logo

logo

Halverwege de jaren ’70  is Zeilmakerij De Vries door M.F. De Vries gestart met de productie van buiskappen voor zeiljachten. Ook dit bleek een doorslaand succes.

buiskappen

1974 Zeilmakerij De Vries start een zeilmakerij op Malta voor serie productie van zeilen voor Ten Cate Surfplanken en jollen uit Duitsland, Noorwegen en Zweden. Hier hebben maximaal 50 zeilmakers gewerkt. Na 4 jaar is deze vestiging weer gesloten wegens problemen met de overheid op Malta.

1987 Zeilmakerij De Vries maakt de zeilen voor het grootste zeiljacht de `Collumbaio`. Aangezien de zeilmakerij een te klein vloer oppervlakte had zijn de zeilen in de sporthal van Lemmer in elkaar gezet.

reclameuiting

Een reclame uiting uit de jaren 90

1993 Zeilmakerij De Vries ontwikkelt de verstelbare grijpbeugel. Vele zeilmakerijen in Nederland kopiëren dit idee.

1996 Er wordt een tweede vestiging te Muiden als zeilmakerij geopend.

In het begin van de jaren 2000 steeg de productie van serie schepen explosief. Zeilmakerij Maritiem te Lemmer werd opgericht en breidt zich in hoog tempo uit.

2013 In 2013 zijn de krachten van Zeilmakerij Maritiem en De Vries gebundeld en is Zeilmakerij De Vries Maritiem ontstaan. De huidige eigenaren zijn Ruben Hoekstra en Bouwe Gert De Vries. Op dit moment zijn 15 mensen werkzaam bij Zeilmakerij De Vries Maritiem. Er worden duurzame en kwalitatief hoogwaardige zeilen gemaakt voor zeiljachten, klassieke schepen en platbodems. Daarnaast worden buiskappen, tenten, winterkleden, huiken, rolfokhoezen en maindrop systemen gemaakt voor zeiljachten. Voor motorschepen worden kappen en tenten gemaakt.

Logo Zeilmakerij De Vries Maritiem


Beoordelingen

Zeiljacht Eugenio
Zeiljacht Eugenio
09:25 20 Jul 17
Super service !
harry Collin
harry Collin
18:50 27 Aug 18
Soms even wachten door de drukte bij het bedrijf maar dat is meer dan de moeite waard levert altijd vakwerk.
janet lutkemeier
janet lutkemeier
11:25 07 Jun 18
In eerste instantie waren we blij verrast dat jullie zo vlot een fok voor ons konden laten maken. De fok ziet er mooi en degelijk uit. Echter,. Het was raar dat de fok al weken bij jullie lag, maar dat er niet voor leuvers was gezorgd, waardoor wij pas begin juni, toen wij zelf belden bleek dat de fok klaar was. Ik heb zelf leuvers moeten regelen. Heel onhandig. Op de offerte staat dat er een zeilzak bijzou zitten. Die hebben wij niet gekregen. Het achterlijk zou ruim worden gesneden. Dit is niet gebeurd, bleek bij het hijsen.
Hennie Brink
Hennie Brink
10:06 04 Jun 18
De rolfokhoes en de grootzeilhuik zagen er goed uit. Alles paste ook perfect. De levering was op de afgesproken tijd gereed.
Skûtsje Hét statenjacht van Drachten
Skûtsje Hét statenjacht van Drachten
05:22 20 Mar 18
De betrokken vakmensen van De Vries Maritiem hebben ons wederom geweldig geholpen met het ontwerpen van een ‘kuiptent’ over ons skûtsje voor wanneer wij gasten aan boord hebben. Dit was geen makkelijke klus maar het resultaat is perfect. Daarnaast zijn alle kussens die zij speciaal voor ons schip gemaakt hebben, erg mooi geworden en passen precies op de eikenhouten banken in de kuip. Wij hebben ook vanuit onze bootmakelaardij al heel wat verschillende opdrachten aan De Vries Maritiem gegeven. Van buiskap tot volledig zeilplan. Niet voor niets is De Vries Maritiem onze vaste huis-zeilmakerij. De prijs is altijd goed en het resultaat is top. Maar vooral door het vakmanschap en de prettige omgang met deze mensen komen wij iedere keer weer terug. Ga zo door!!
Bekijk alle beoordelingen
Please check that this widget Facebook Reviews has a connected Facebook.