Officiële opening Drachtstervaart

Afgelopen zaterdag 30 oktober vond de officiële opening plaats van de Drachtstervaart, en Zeilmakerij de Vries Maritiem was daarbij aanwezig. Wij genoten van diverse festiviteiten langs het Moleneind en maakten kennis met een aantal bijzondere schepen.

drachtstervaart
Foto: Harry van der Linde

Afgelopen vrijdag was het eindelijk zover: de officiële opening van de Drachtstervaart! Eerder dan gepland, dankzij een zachte winter. Na twee kanonschoten, een toespraak, een gedicht van gemeentedichter Winfried Bruinsma en het neerhalen van een ketting, werd de haven geopend voor de schepen. Het evenement bracht honderden mensen op de been en Zeilmakerij de Vries Maritiem was erbij!

Met een vlootschouw van verschillende skûtsjes en platbodems is op zaterdag 30 oktober de passantenhaven van de Drachtstervaart in gebruik genomen. In de passantenhaven lagen bijzondere schepen afgemeerd. Het ‘Bûtenstfallaatster’ skûtsje De Jonge Trijntje was eindelijk weer te bewonderen na een restauratie van bijna drie jaar. Naast De Jonge Trijntje lagen ook het Drachtster skûtsje, het Philips skûtsje, de eeuwenoude houten boeier de Albatros en het pas gerestaureerde beurtvaartschip St. Michael uit Oudega in de Drachtstervaart. Het was een bijzonder mooie dag met veel festiviteiten.